Van chemische gewasbescherming naar sporadische correctie

Microflor zet Asperello T34 Biocontrol, een biologisch fungicide op basis van de antagonistische schimmel Trichoderma asperellum T34, in tegen de schimmeliekte Pythium. Arne Steelandt, kwaliteits- en R&D-coördinator bij Microflor deelt zijn ervaringen en vertelt over de samenwerking met leverancier Biobest.

Ontwikkeling
“In de afharding van phalaenopsis hebben wij jaar na jaar ons aandeel chemische gewasbescherming weten te reduceren. Om dit te realiseren, moet je eerst veel informatie verzamelen over de ziekten en plagen die er in de teelt aanwezig zijn. Daarnaast is het steeds een zoektocht naar nieuwe middelen die zouden passen in onze geïntegreerde bestrijding. Biobest is al jaren onze vaste leverancier voor roofmijten, aaltjes en vangplaten. We wilden bij phalaenopsis het preventief fungicide dat we gebruikten tegen Pythium vervangen door een biologisch alternatief. Dat werd Asperello van Biobest.”

Asperello
“Asperello was het eerste product op basis van een nuttige schimmel dat wij na toepassing aantoonbaar konden terugvinden op de wortels en het substraat. We hebben in het verleden zelf testen gedaan met andere nuttige schimmels, zelfs met Trichoderma- stammen, maar die konden we nooit aantonen. Doordat Asperello wel aantoonbaar is in het gewas is het stuurbaar. Ik zou andere producenten van jonge phalaenopsis-planten zeker aanraden om het te gaan testen. Dankzij Asperello zijn wij erin geslaagd om alle preventieve chemische fungiciden tegen Pythium uit ons bestrijdingsschema te schrappen.”

Samenwerking
“De laatste jaren doen wij meer en meer onderzoeken samen met Biobest en dat stemt ons zeker tevreden. Dat is een win-win voor beide partijen. Asperello is daar een mooi voorbeeld van. Dankzij Biobest slagen wij erin om chemische gewasbescherming te reduceren tot een sporadische correctie. Het gebruik van preparaten, micro-organismen, insecten of mijten luistert nauwer dan chemie. Het vraagt niet alleen meer kennis van de teelt, maar er zijn ook meer randvoorwaarden rond de middelen zelf. Die info en kwaliteitsborging verwacht ik als klant van de leverancier. Ik heb de indruk dat Biobest hier zeker de nodige aandacht aan besteedt."

 

 
Voor meer informatie:
Biobest Belgium NV
T: +32 14 25 79 80
E: info@biobest.be

Microflor
T: +32 9 326 82 80
E: info@microflor.be
www.microflor.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven