Onontgonnen wortelgebied verkennen met meerdere meetpunten tegelijk

De wortelzone van de plant is voor veel telers nog onontgonnen gebied. Inmiddels weet men dat en komt er steeds meer aandacht voor het wortelgestel van planten. Ook vanuit Cultilene, dat met een nieuwe sensor komt.

"De nieuwe CARA MET-sensor biedt een beter, nauwkeuriger en betrouwbaarder inzicht in de situatie in de rootzone. Dat biedt mogelijkheden om de irrigatie- en bemestingsstrategie te optimaliseren, en productie en kwaliteit naar een hoger plan te tillen", zo stelt het bedrijf.

De sensor – die realtime inzicht geeft in de EC, het watergehalte en de temperatuur in de wortelzone – is nauwkeuriger en goedkoper dan de sensoren die tot nu toe werden ingezet. Cultilene is vooral bekend als leverancier van glas en steenwolsubstraat. Maar in feite is dit substraat slechts een ‘hulpmiddel’, om te komen tot een optimaal stuurbare teelt.

Inzicht is cruciaal
“Met onze substraten willen we telers in de eerste plaats een controleerbare waterbuffer bieden, waarmee ze de plantgroei vegetatief en generatief kunnen sturen”, benadrukt Bonny Heeren, algemeen directeur van Cultilene. “Een goed watermanagement in de root zone is immers een belangrijke basis voor een optimale plantbalans en daarmee voor een succesvolle teelt.”

Voor een optimaal watermanagement is het cruciaal om inzicht te hebben in wat er gebeurt in de rootzone. Je moet als teler weten waar je staat. Op dit vlak is volgens Heeren nog veel te winnen. “Voor het meten van de EC, het watergehalte en de temperatuur in de wortelzone gebruiken telers tot nu toe WET-sensoren en weegschalen.

Maar meestal wordt een zeer beperkt aantal meetpunten ingezet op een groot teeltoppervlak. Dat is opmerkelijk; één meetpunt is meestal immers niet representatief voor de hele kas. Dat zo weinig sensoren worden ingezet, heeft onder meer te maken met de prijs van deze sensoren. Een ander nadeel is dat de bestaande sensoren relatief onbetrouwbaar zijn in de hogere EC’s. En dat terwijl er – onder meer vanwege de opmars van smaaktomaten – steeds meer wordt geteeld bij hogere EC’s.”

Lees meer over CARA MET bij Cultilene

Voor meer informatie:
Saint-Gobain Cultilene
info@cultilene.nl 
www.cultilene.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.