Mogelijk verbod op niet-recyclebare plastic verpakking in VK

Het VK gaat mogelijk nieuwe regelgeving invoeren waarmee plastic dat niet gerecycled kan worden, kan worden verboden. Verpakkingen van zwart plastic, dat moeilijk voor recycling te detecteren is vanwege het hoge gehalte koolstofpigment, zal dan mogelijk ook worden verboden.

De Environment Bill, het wetsvoorstel voor een nieuwe milieuwet dat het afgelopen najaar aan het Britse parlement is voorgelegd, gaat mogelijk aanzienlijke gevolgen hebben voor plastic dat niet kan worden gerecycled. De milieuwet zal de mogelijkheid creëren voor de overheid om strengere regelgeving in te voeren voor het recyclen van plastic. Zwarte plastic producten, zoals etensverpakkingen en kweekpotten, zouden dan mogelijk worden verboden omdat de recycle centres deze kleur niet kunnen detecteren. Ook polystyreen, zoals in de verpakking in pallets, wordt mogelijk verboden, evenals terracotta potten met een te hoog koolstofgehalte.

Ondanks dat het wetsvoorstel nog in behandeling is heeft WRAP, het Britse actieprogramma voor de aanpak van afval, duidelijk gemaakt dat deze veranderingen eraan komen: “waar mogelijk moet doorzichtig plastic gebruikt worden. Als er toch gebruik gemaakt wordt van kleuren dan moeten deze detecteerbaar zijn in de verwerkingssystemen tegen het einde van 2019”. 

De Horticultural Trades Association (HTA) is onlangs met het initiatief gekomen voor de ontwikkeling van taupe kleurige potten die wel gedetecteerd kunnen worden. Daarnaast maakt de HTA zich in het Verenigd Koninkrijk sterk om recycle centres te overtuigen plastic potten te recyclen en wil de HTA een nieuw recycling symbool introduceren voor potten. De verandering komt vanuit de sector zelf: veel kwekerijen zijn overgestapt op taupe of ander gekleurd materiaal. Ook rPET en 100% recyclebare polypropyleen zijn populair.

Tegelijkertijd zijn de grote supermarkten in het Verenigd Koninkrijk al begonnen met het weren van zwart plastic in verpakkingsmateriaal. Morrisons, Tesco, Asda, Sainsbury’s beloven tegen het einde 2019 al het zwarte plastic uit de supermarkten te halen. Co-op, Iceland, M&S en Aldi zeggen zwart plastic te zullen weren in de loop van 2020.

Ondanks deze inspanningen lijken veel wholesalers en buying groups achter te lopen op de ambities van de supermarktketens. De Grocer noemt het zorgelijk dat een deel van deze bedrijven plannen pas eind volgend jaar van zwart plastic af te zijn en een ander deel pas in 2022. Sommige van deze bedrijven zouden zelfs nog geen plannen hebben om van zwart plastic af te stappen.

bron: Rijksoverheid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven