Rood LED-licht doet rode Petunia's goed

Doctor of Science (habilitatie) Agata Jędrzejuk van de afdeling Sierplanten van de Universiteit voor Levenswetenschappen in het Poolse Warschau heeft een onderzoek verricht om de effecten van LED-licht op de Petunia hybride 'Dark Red' te bestuderen.

Het testmateriaal betrof bewortelde stekken van de petunia (Petunia x atkinsiana) 'Dark Red', die werden geplant op 16 april in P11 potten in standaard veensubstraat. Het experiment duurde tot 28 juni 2019.

De planten, waarvan de hoogte en kwaliteit gelijk werden gehouden, werden in vier combinaties opgedeeld en in een teeltruimte geplaatst met een constante temperatuur van 20°C. In elke combinatie werden vijftien planten geplaatst.

De volgende parameters werden gemeten in zes periodes (van 16 april tot 28 juni): de hoogte van de plant, het aantal bladeren en de oppervlakte daarvan, het aantal bloemen en de diameter daarvan en de diameter van de planten. LED-lampen van Plantalux waren de lichtbron.

De resultaten zijn statistisch samengesteld met behulp van een eenzijdige ANOVA1. De resultaten zijn vergeleken met behulp van een LSD-test op P=0,95.

Resultaten

Groeidynamiek
Planten die groeiden in omstandigheden met meer rood licht (combinatie 3) werden gekenmerkt door de hoogste groeisnelheid. De kortste planten waren van combinatie 1 en 2, die op de laatste dag van het experiment niet hoger waren dan 13 cm.Aantal scheuten
De meeste scheuten lieten de planten groeien in omstandigheden met meer rood licht en een mix van blauw en rood licht (combinatie 3 en 4). Het aantal scheuten van deze combinaties gedurende de laatste dag van het experiment bedroeg gemiddeld 22 en 23,40.

Oppervlakte van een blad
Planten die groeiden in omstandigheden met meer wit licht en blauw licht hadden zeker grotere bladeren dan planten die groeien onder rood licht en een mix van rood en blauw licht - op alle meetdata. De petunia's die in omstandigheden met meer rood licht groeiden, hadden de kleinste bladeren en hun oppervlakte vertoonde een afname met elke datum waarop de meting wordt uitgevoerd.Aantal bloemen
Het grootste aantal bloemen sinds de tweede datum van de meting (25 april) werd waargenomen bij de planten die in omstandigheden groeiden met meer rood licht. Op de laatste meetdatum (28 juni) was het aantal bloemen uit deze combinatie gelijk aan 65,8 per plant.Diameter van een bloem
Van 25 april tot 11 juni groeiden de planten in omstandigheden met meer rood licht en een mix van blauw en rood licht met gemiddeld een grotere bloemdiameter dan planten die groeien in omstandigheden met meer blauw licht.Diameter van de planten
De metingen van de diameter van de planten vonden plaats tussen 8 mei tot 28 juni. Planten die groeiden in omstandigheden met meer rood licht werden gekenmerkt door de grootste diameter van de planten op alle data van de metingen. Op de laatste dag bereikte de diameter van bovengenoemde planten gemiddeld 50 cm. De kleinste diameter bereikte de planten uit de controlegroep (100% witlicht) - 43,9 cm.

Voor meer informatie:
Plantalux
plantalux.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven