Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mya Thway Yee zet zich in om de bloemensector van Myanmar te hervormen

Er wordt gezegd dat één persoon de wereld kan veranderen. Nu is de hele wereld is misschien wat veel gevraagd, dus laten we beginnen met een 'klein' deel - hoewel dat ook eigenlijk vrij groot is: de sierteeltsector van Myanmar. Het is de missie van Mya Thway Yee om niet alleen de lokale teelt te laten concurreren met de grootschalige import uit voornamelijk China, maar ook om de sector te hervormen door de introductie van nieuwe variëteiten van betere kwaliteit.

Thway Yee op het Flower Forum op 4 december, dat werd georganiseerd door het Myanmar Agriculture Network en GrowAsia en gefinancierd door de Nederlandse ambassade van Myanmar.

Het begon allemaal in 2016, toen Mya, nu CEO van FMK Business Support, na zeven jaar in Nederland te hebben gewoond, terugkeerde naar Myanmar. "Ik werkte als consultant voor een bedrijf in de zuiveltechnologie. Ik bezocht de regio Shan State, waar veel bloemenkwekers zijn. Daar ontdekte ik iets merkwaardigs. Hoewel er veel kwekers zijn, worden de meeste bloemen op de markt geïmporteerd uit China (ongeveer vijftien containers per dag) en Thailand (vijf of zes containers per dag). Ik vroeg me af, wat is er met onze bloemensector gebeurd?"

Mya begon zich erin te verdiepen. "China heeft de markt door de jaren heen overspoeld met afgedankte bloemen van de veiling. Ze exporteren deze tegen zeer lage kosten. Drie van de vijf containers zijn eigenlijk illegale handel. De kwaliteit van de bloemen is echt slecht. Ze worden slecht verpakt tussen zeven lagen kranten en plastic met daarbij enkele flessen ijswater. De reis van de grens tot de stad Yangon, waar de grootste groothandelsmarkt staat, duurt het drie dagen vanwege de slechte infrastructuur. Handelaren die bloemen verkopen aan groothandelaren en detailhandelaren spelen een grote rol in de prijsstelling. Soms kunnen de lokale telers zelfs de kosten niet eens dekken."

De vier hectare grote kwekerij van FMK Business Support

Kansen
Waarom blijven die lokale telers dan toch bloemen kweken? 60 procent van de bloemen die in Myanmar worden gekweekt zijn chrysanten. Rozen en gladiolen zijn er ook grote aantallen, net als asters en orchideeën. "Myanmar heeft een enorme markt voor bloemen. Mensen kopen dagelijks bloemen. Bloemen spelen een belangrijke rol in de cultuur en religie", legt Mya uit. Dit biedt kansen, maar de telers hebben een aantal uitdagingen te overwinnen. 

Mya kweekt 70 gerbera variëteiten (ongeveer 15.000 planten), 16 variëteiten rozen (8.000 planten), 8 variëteiten Calla Lily (ongeveer 8.500 planten) en meer dan 30 lelievariëteiten.

Uitdagingen
"Het gebrek aan kwaliteitszaden of -bollen is één ding. Kwekers telen dezelfde oude variëteiten steeds opnieuw, jaren achtereen. Er is ook een gebrek aan kennis. Omdat ze jaar in jaar uit dezelfde bloemen kweken, hebben ze te maken met steeds terugkerende ziekten. Om het beste uit hun gewas te halen, bespuiten ze dagelijks en gebruiken ze veel meststoffen. Deze meststoffen en chemische gewasbeschermingsmiddelen worden geïmporteerd uit Rusland, Thailand, China en Europa. Doordat de wisselkoers in de loop der jaren is gestegen, gaan de grondstofprijzen meestal omhoog. Soms is de prijs voor gewasbescherming hoger dan de werkelijke opbrengst."

Kortom, een lastige situatie voor de kwekers. Wat is de oplossing? Om de kwekers beter kwaliteit gewassen te bieden, is Mya twee jaar geleden begonnen met het importeren van leliebollen uit Nederland. In april 2019 startte ze haar eigen kwekerij. Op vier hectare teelt ze lelies van Van der Zon en Zabo Plant, zantedeschia van Van der Zon, gerbera van HilverdaFlorist en rozen van Dümmen Orange. En om kwekers te helpen hun bloemen op de markt te brengen, opende ze een bloemenwinkel. "Mijn leveranciers vragen me altijd waarom ik de verantwoordelijkheid neem voor de hele keten", lacht ze.

De bloemenwinkel genaamd FMK Flora.

Toekomstplannen
Mya heeft veel plannen voor de komende jaren. "In mijn eigen kwekerij wil ik me graag uitbreiden naar andere gewassen zoals anjers. Ik heb dat ook aan de telers voorgesteld. Anjers zijn niet zo duur en er zijn veel nieuwe soorten. China biedt slechts een paar kleuren aan, dus hiermee kunnen de lokale kwekers zich  onderscheiden. De markt moet diversifiëren in plaats van die massale aanvoer van chrysanten tegen dumpprijzen."

Mya denkt erover om een nieuw bedrijf te starten om uitgangsmateriaal of zaden te importeren om meer diversificatie op de markt te brengen. "Ik zie ook kansen in deze markt voor bloemenvoeding en -meststoffen om de kwaliteit van de bloemen te verhogen. Het verbeteren van de markt vraagt om voorlichting aan de kwekers en steun van de overheid bij het ontwikkelen van wetten en certificaten om de gewenste kwaliteit te kunnen garanderen."

Voor meer informatie:
FMK Business Support
Mya Thway Yee +95 9 79848 5786 mayathaw@gmail.com FMK Business Support Mya Thway Yee
+95 9 79848 5786
mayathaw@gmail.com

Publicatiedatum: