Afvalwater 250 hectare glastuinbouw naar nieuwe zuiveringsinstallatie

Kwekers, gemeente Zaltbommel en Waterschap Rivierenland hebben afgelopen zomer groen licht gegeven voor de aanleg van een tuinbouwriool. Een rioolstelsel zal afvalwater van ruim 250 ha glastuinbouw naar een nieuwe zuiveringsinstallatie voor gewasbeschermingsmiddelen leiden. De verwachting is dat in februari 2020 de werkzaamheden in het veld plaatsvinden, zo kregen de betrokken kwekers afgelopen week te horen tijdens een tweetal bijeenkomsten. 

Naast genoemde partijen zijn in de samenwerking ook provincie Gelderland en Dunea betrokken, waardoor het collectief technisch en financieel haalbaar is geworden.

Met de aanleg van het systeem zijn de aangesloten kwekers straks klaar voor 2027 als ook de meststoffen uit het afvalwater gezuiverd moeten worden. De in 2020 nieuw te bouwen zuiveringsinstallatie staat op het terrein van Waterschap Rivierenland in Zaltbommel en zuivert het tuinbouwafvalwater van gewasbeschermingsmiddelen.

Hierna gaat het behandelde water ook nog door de rioolwaterzuivering van het waterschap, zodat ook de meststoffen worden verwijderd. Er is door partijen vanaf 2012 gewerkt aan een robuust systeem om de kwaliteit van het oppervlaktewater in de toekomst te kunnen borgen. Dunea neemt in westelijk Bommelerwaard oppervlaktewater in om drinkwater te produceren.

Lees hier meer. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven