Aardwarmteproject Ammerlaan draait weer

Een uit 2010 daterend aardwarmteproject van Ammerlaan Geothermie in Pijnacker draait weer. Met hulp van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, BNG Bank, Rabobank, Meewind en het Nationaal Groenfonds is het aardwarmteproject hersteld. Hierdoor wordt jaarlijks 22.250 ton CO2-uitstoot bespaard.

Het is het eerste project in Nederland waar aardwarmte op grote schaal aan zowel woningen als glastuinbouwers wordt geleverd.

De boorinstallatie staat midden tussen de kassen van Ammerlaan The Green Innovator in Pijnacker (bron foto: Ammerlaan The Green Innovator)

Potplantenkwekerij Ammerlaan The Green Innovator was in 2010 het eerste sierteeltbedrijf in Nederland dat voor eigen rekening en risico aardwarmte – geothermie – inzette om de teelt en het bedrijf te verduurzamen. De groene potplanten groeien dankzij aardwarmte vrijwel CO2-neutraal.

Doordat de capaciteit van de bron aanzienlijk groter was dan de warmtebehoefte van de kassen van Ammerlaan, zijn er na 2010 stapsgewijs een groot aantal extra warmte-afnemers op het warmtenetwerk van Ammerlaan aangesloten. Ook komende jaren is er naar verwachting nog ruimte voor verdere uitbreiding van het aantal afnemers.

Gemeente springt in
In de zomer van 2017 ontstond een defect aan één van de twee kilometers lange stalen buizen waarlangs de aardwarmte moest worden opgepompt. Om de aardwarmtebron weer in werking te krijgen, voelde onder meer de gemeente Pijnacker-Nootdorp zich genoodzaakt het herstel van het project te ondersteunen.

Wethouders Frank van Kuppeveld en Peter Hennevanger van gemeente Pijnacker – Nootdorp: “Vanuit onze ambitie om al in 2020 vijftien procent van de  totale warmtevraag in de gemeente Pijnacker Nootdorp duurzaam op te wekken, waren we van mening dat dit project niet verloren mocht gaan en heeft ook de gemeente de handschoen opgepakt om het project alsnog tot een succes te maken”. 

Niet alleen Ammerlaan profiteert van de jaarlijkse opbrengst van 110.MWh aan energie. Ook 24 andere glastuinbouwbedrijven, het plaatselijke zwembad, de sporthal, een school en ruim 500 flatwoningen worden hiermee verwarmd. 

Meer hierover bij Nationaal Groenfonds


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven