Camera's spotten virussen in bollen

Binnen het project Bollenrevolutie 4.0 gaan deelnemende partijen op zoek naar virusziekten met gebruik van camera’s in het veld. In het verleden is al met camera’s gekeken naar het herkennen van tulpenmozaïekvirus in het tulpengewas. Met de huidige data algoritmen is het mogelijk om dit virus te herkennen, praktisch net zo goed als dat een keurmeester dat kan. De bedoeling is om ook tijdens het groeiseizoen op meerdere tijdstippen ervaring op te doen met geautomatiseerd ziekzoeken.

Uit een inventarisatie van veel voorkomende ziektes blijkt ook tulpenvirus X een belangrijk ziektebeeld te bieden waarvoor wellicht geautomatiseerde herkenning mogelijk is. Van dit virus is echter nog niet bekend hoe goed het ziektebeeld valt te herkennen met cameratechnologie. Daarom worden besmette bollen eerst getoetst via ELISA, de planten gebroeid, om vervolgens in het laboratorium met hyperspectrale camera’s de eigenschappen die onderscheidend zijn vast te stellen. Daarna kan ook van Tulpenvirus X onder veldomstandigheden vastgesteld worden wat de kenmerken zijn om deze aan te leren aan een herkenningsalgoritme.

Om de beslisregels voor ziekteherkenning onder veldomstandigheden te toetsen, is een proefveld aangelegd. Hierin zijn tulpenbollen geplant waarvan onderzoekers op basis van Elisa toetsen verwachten dat er tulpenmozaïekvirus en tulpenvirus X in tot uiting gaat komen. Op deze manier gaan zij komend voorjaar de beslisregels toetsen en trainen met een machine met camera’s die over het proefveld gaat rijden. Samen met de partners Steketee en controles van de Bloembollenkeuringsdienst kunnen zij dan de beslisregels valideren en bepalen hoe snel de ziekzoek automatisering valt op te schalen naar grotere percelen.

Bij het toetsen van de algoritmes worden de bevindingen van de keurmeesters naast de automatische beslissing gelegd. Later worden ook ELISA-toetsen uitgevoerd om uitsluitsel te geven over de juiste beoordeling. De bollen in het proefveld zijn op gangbare plantdichtheden geplant, zodat het zo goed mogelijk aansluit bij wat te verwachten is op het veld in de praktijk.

bron: Wageningen University & Research, 10/12/19


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven