Is de luchtkwaliteit in de kas nog wel goed?

Wie wist er dat rookgassen afkomstig van een ketel niet per definitie zuiverder zijn dan deze van een WKK? Vast lang niet iedereen en dus is het goed om gassen in de kas in kaart te brengen. Glitch, een Interregproject dat innovatie in de glastuinbouw onderzoekt en stimuleert, roept telers op hun bedrijf ook in kaart te laten brengen. 

Doseren van CO2
Het doseren van CO2 in de kassen is reeds jaren ingeburgerd in de groenteteelt onder glas. Deze koolstofbron is een cruciaal sleutelelement voor een vlotte fotosynthese en dus de opbouw van biomassa. De CO2 die in de kassen gedoseerd wordt is overwegend afkomstig van rookgassen van een ketel of WKK.

Praktijkervaringen leren echter dat de kwaliteit van deze rookgassen vaak onvoldoende is. Schadelijke gassen zoals NOx en ethyleen zijn naast CO2 aanwezig in deze rookgassen. Het is bekend dat deze gassen voor schade kunnen zorgen in gewassen.

Samen brengen we knelpunten in beeld
Afgelopen winterperiode werden diverse bedrijven gemonitord. Hierbij werden nieuwe inzichten verworven. Zo zijn rookgassen afkomstig van een ketel dus niet per definitie zuiverder dan die van een WKK. 

Het project Glitch kan dit in beeld brengen. Glitch biedt de mogelijkheid om via specifieke sensoren de verschillende gassen in een kas in kaart te brengen. Adviezen en maatregelen voor een betere luchtkwaliteit worden samen geformuleerd zodat CO2 doseren efficiënter gaat.

Bron: Glitch


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven