Uitbreiding van referentiecollecties met DNA, fenotypering, ICT-projecten

Veertien projectvoorstellen Naktuinbouw voor 2020 goedgekeurd

Met methodiekenonderzoek wordt de kwaliteit van het DUS-onderzoek verbeterd en wordt de efficiëntie vergroot. De Raad voor plantenrassen keurde onlangs 14 projectvoorstellen van Naktuinbouw voor 2020 goed. Ook internationaal staan er verschillende projecten op het programma in 2020.

Nationale projecten
Het budget dat het ministerie van LNV de komende tien jaar elk jaar beschikbaar stelt, is verhoogd van 171.000 euro naar 250.000 euro. Bert Scholte, hoofd afdeling Rassenonderzoek: “Hierdoor kan Naktuinbouw blijvend investeren in het verbeteren van de kwaliteit van het DUS-onderzoek.”

Raoul Haegens, projectleider bij Naktuinbouw geeft aan dat Nederlandse onderzoeksorganisaties projecten kunnen indienen voor verbetering van het DUS-onderzoek. “Er zijn een kleine twintig projecten op nationaal gebied. Hier ziet hij vier belangrijke ontwikkelingen:

  • Uitbreiding van de referentiecollecties met DNA. Dit speelt binnen alle sectoren. Voorbeelden zijn hennep, gras, aardappelen, maar ook rozen en Phalaenopsis, uien, sla en bonen.
  • ICT-projecten. Zoals het inlezen van gegevens vanuit andere databases en het geautomatiseerd inlezen van rasbeschrijvingen.
  • Onderzoek naar rasafstanden. Een voorbeeld is het vervolg van het onderzoek naar de kwaliteit van de DUS-kenmerken bij tulp.
  • Aan de slag met fenotypering: het objectief en geautomatiseerd meten van DUS-kenmerken.

Internationale projecten
De EU financiert een Europees project gericht op onder andere fenotypering (Invite). Dit is een vijfjarig onderzoeksproject gericht op de verbetering van het cultuurwaardeonderzoek (VCU: value for cultivation and use).

Immodus zijn projecten gefinancierd door het CPVO. Een van de projecten van Immodus richt zich op het opzetten van een database voor meloen. Ook zijn er DNA-projecten. Een voorbeeld is tomaat. Op 9 en 10 december komen diverse internationale partijen bij elkaar voor de kick off van het DNA-tomaten project. Het doel van dit project is de internationale harmonisatie en validatie van een SNP set voor de management van de tomaten referentie collectie.

Bron: Naktuinbouw


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven