Virgin Farms bezoekt De Ruiter Ecuador

"Wetenschap en natuur combineren in nieuwe fascinerende rozen"

In het laboratorium van een veredelaar is een team van specialisten continu onderzoek aan het uitvoeren en bezig met het ontwikkelen van nieuwe en verbeterde variëteiten rozen. Dit om de wereld te blijven verrassen met unieke bloemen.

Virgin Farms kreeg de kans om het bedrijf De Ruiter te bezoeken in Tabacundo, Ecuador, een regio die dankzij de geografische locatie zeer geschikt is voor de rozenteelt. Het Nederlandse De Ruiter is al 30 jaar actief op de Ecuadoriaanse bloemenmarkt. 

De Ruiter Flowers

Juan Pablo Rengifo - Sales manager - De Ruiter Ecuador

Op het moment zijn er minstens 20 rozenveredelingsbedrijven, waarvan de meesten zich bevinden in Nederland, Duitsland en andere Europese landen. In Ecuador werden veredelaars belangrijk op hetzelfde moment dat de bloementeelt opkwam zo’n 50 jaar geleden. Deze bedrijven leveren bloemen aan alle nieuwe bloementelers en zijn verantwoordelijk voor het creëren van nieuwe bloemenvariëteiten.

Hoe krijg je een nieuwe variëteit?
Het proces om een nieuwe rozenvariëteit te verkrijgen neemt zo’n 3 tot 5 jaar in beslag. Afhankelijk van de complexiteit van de variëteit die de veredelaar nastreeft, kan het soms wel 8 jaar duren.

Bij De Ruiter begint het proces in de laboratoria in Nederland, waar ervaren wetenschappers gebruik maken van genetische kruisingen, kruisbestuivingen laten plaatsvinden tussen twee moederplanten, waarvan een mannelijk en een vrouwelijk. Na lang en uitgebreid onderzoek, observatie en tests verkrijgen ze nieuwe variëteiten.

Kwaliteitscontrole van nieuwe variëteiten nog niet geïntroduceerd op de markt

Zodra de tests klaar zijn, wordt er gecontroleerd of de kleur en grootte van de rozen goed zijn. Afhankelijk van deze factoren wordt er een beslissing gemaakt of de nieuwe variëteit wel of niet geproduceerd gaat worden.

Als de plant goedgekeurd is, wordt hij doorgestuurd naar de Ecuadoriaanse telers. In het begin ontvingen ze tussen 4 tot 6 planten van elke code en begonnen ze een testfase. Afhankelijk van de productieve, fysiologische en morfologische kenmerken van de plant worden de Ecuadoriaanse teeltgebieden grondig geanalyseerd. Als de resultaten positief uitvallen voor cultivatie, produceren ze gemiddeld 500 planten van die variëteit.

Nieuwe roosvariëteiten met roze bloemen

De Ruiter heeft in Ecuador 1,5 hectare land. Hiervan is 25% gereserveerd voor de ontvangst van nieuwe variëteiten en het testen van nieuwe codes. Nog eens 25% wordt gebruikt voor een genetische bibliotheek waar de planten worden geteeld.

Een andere 25% wordt gebruikt om monsters te ontwikkelen die naar Ecuadoriaanse, Amerikaanse, Aziatische en Europese kopers worden gestuurd. Op de resterende 25% worden de rozenplanten geteeld die aan de eindklanten worden geleverd.

“Het is het doel van de veredelaar om nieuwe en verbeterde variëteiten te leveren voor het land, met bloemen die lang bloeien en variëteiten die zich kunnen aanpassen aan de verschillende klimaten. Op deze manier kan elk land exclusieve variëteiten telen en een betere positie op de markt veroveren,” zegt Rengifo.

De nieuwe variëteiten irrigeren

Eindeloze variëteiten
Elke variëteit die door dit bedrijf wordt ontwikkeld, wordt geregistreerd en vastgelegd als intellectueel eigendom. Daarom moeten telers die deze planten willen kopen van De Ruiter rechten betalen om het product te kunnen produceren en de rozenvariëteiten te verkopen die het bedrijf aanbiedt.

Nieuwe roosvariëteiten

In de periode dat De Ruiter actief is in de bloementeelt zijn er al minstens 100 variëteiten geregistreerd. Elk jaar evalueren ze gemiddeld tussen de 3000 en 4000 rozenvariëteiten, waarvan er slechts 3 tot 7 worden gelanceerd op de markt. In 2019 lanceerden ze 42 variëteiten, inclusief Pink Expression en Latte Coffee.

Onder deze variëteiten zijn er veel kleurvariaties, zoals latte coffee, geel, oranje en een mix van bruin en lavendel.

Wat zijn de trends in de bloementeelt?
Er zijn veel trends in de bloemenwereld. Voor Valentijnsdag zijn rode en roze rozen het meest populair. Voor Moederdag zijn de pastel gekleurde rozen veelgevraagd. In 2019 speelden rozen met vintage bruine, paarse, roze en oranje tinten de hoofdrol.

Om tegemoet te komen aan de vraag, reist De Ruiter de wereld rond op zoek naar de nieuwste trends om de marktvoorkeuren te analyseren en nieuwe variëteiten te creëren waarmee ze de klant tevreden kunnen stellen.

Voor meer informatie:
Virgin Farms
www.virginfarms.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven