Bee-O maakt fijnmazige distributie biologische bloemen en planten mogelijk

Bee-O is het eerste handelsplatform dat fijnmazige distributie van biologische bloemen en planten mogelijk maakt binnen de veiling. Door een goede samenwerking met de biologische kwekers in Nederland en een aantal sponsoren uit de sierteeltsector moet het vanaf maandag a.s. mogelijk zijn voor elke bloemist in de wereld op fustniveau biologische bloemen en planten af te nemen via de groothandel en exporteur.

Dit is een langverwachte droom van één van de initiatiefnemers, Brent Kaandorp. “Het is ons eindelijk gelukt de impasse te doorbreken! Want hoeveel moeite hebben de telers van biologische producten niet gehad tot nu toe om hun producten te vermarkten?”

Het aanbod biologische producten is beperkt en naar eigen zeggen zouden kwekers vaak moeite hebben de producten voor een redelijke prijs te verkopen. “Uit onderzoek blijkt dat bij 10 tot 20 procent van de westerse bloemisten een aanhoudende vraag ziet naar biologische producten. Als groothandel een voorraad aanhouden voor zo’n klein percentage klanten is niet rendabel”, vertelt Herold Dongelmans, ook een initiatiefnemer van de Pilot van Bee-O.

Bee-O richt zich op het creëren van een pull uit de markt op bloemisten-niveau en gaat deze alleen bedienen via de groothandel en exporteur. Door een locatie te hebben met een live voorraad binnen het veilinggebouw van Royal Flora Holland in Aalsmeer wordt het voor elke bloemen- of plantengroothandel mogelijk kleinschalig biologisch gecertificeerde producten af te nemen.

Brent Kaandorp: "Ik geloof dat we eindelijk een einde maken aan het de-kip-of-het-ei-verhaal. Een gedeelte van de bloemisten wil heel graag, maar neemt hoogstens een paar fust af. De biologische teler kan dit onmogelijk zelf distribueren. Omdat wij de voorraad worden op de veiling van alle groothandels en exporteurs, en deze dus geen risico dragen -maar wel direct toegang hebben in de daghandel-, kunnen we de bloemist eindelijk bereiken.”

Twee biologische telers zullen een eerste levering in consignatie leveren, een handjevol anderen - u vindt ze op deze pagina - doet mee. DeboProjects doet de website hosting en advies, men zit op de veiling in bij Farm Direct. Daarnaast sponsort FreshPortal kosteloos voor een lange periode het IT-voorraad- en verkoopsysteem. “Daar zijn we ontzettend blij mee ”, vertelt Arnold Wittkamp, de derde initiatiefnemer. “Zonder al deze hulp zou de Pilot wellicht helemaal niet hebben kunnen plaatsvinden."

Voor meer informatie: www.bee-o.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven