"Zonder staatssteun gaan Russische bloemenkwekers failliet"

Eind vorige maand werd in het perscentrum van Russia Today een persconferentie gehouden over de aanhoudende problemen binnen de Russische bloemensector.

Tijdens de conferentie bespraken vertegenwoordigers van de Nationale Vereniging van Bloemenkwekerijen, de vereniging "Greenhouses of Russia", de Staatsdoema en de Federatieraad van de Federatieve Vergadering van Rusland de noodzaak van staatssteun voor binnenlandse bloemenkwekers.

Door het gebrek aan staatssteun zal de Russische bloementeelt failliet gaan, zo zei de afgevaardigde van de Staatsdoema, de voorzitter van de vereniging "Greenhouses of Russia", Alexei Sitnikov.

"Zonder staatssteun op het gebied van belasting- en douanevoordelen en betaalbare kredietvoorwaarden gaan binnenlandse bloemenkwekers failliet. Naast dat bloemenkwekers vanaf januari 2019 een landbouwheffing van 6% moeten betalen, is er ook 20% btw toegevoegd. Hierdoor zijn zowel de kosten van bloemen als de prijs in de detailhandel aanzienlijk gestegen. Als gevolg daarvan daalt het concurrentievermogen van de Russische telers en dicteren buitenlandse telers het prijsbeleid", aldus Aleksey Sitnikov.

Als andere redenen voor de moeilijke financiële situatie van de sector noemden de sprekers de grote afname van de douanerechten op ingevoerde bloemen in Rusland (van 15% naar 5%) en een wijziging in de belastingwetgeving van de Russische Federatie, op basis waarvan bloemenkwekers een btw-tarief van 20% moesten gaan betalen. Ter herinnering: tot 2019 was de bloemensector slechts onderworpen aan één enkele landbouwheffing (UST) van 6%.

Bovendien is de toegenomen belastingdruk, die de winstgevendheid van binnenlandse bloemenplanten met 10-12% van de omzet verminderde, schadelijk voor de toestand van de sector, beweerde Alexei Sitnikov. Tegelijkertijd kunnen de Russische telers de inkomensdaling niet compenseren door de prijs van de producten te verhogen. De bloemen zullen hierdoor niet langer kunnen concurreren met de grote aantallen importbloemen. Vanwege de overweldigende hoeveelheid aan importbloemen op de markt (85%), bepalen de importeurs de verkoopprijzen van de bloemen die in Rusland worden verkocht.

De sprekers noemden de grote hoeveelheid bloemen die in het land worden geïmporteerd als een van de centrale problemen binnen de sector. "Er wordt slechts 5% importbelasting geheven voor de invoer van bloemen in Rusland, bijna het laagste tarief ter wereld. Ter vergelijking, bij wereldleiders in de economie, zoals China en de EU, is dit respectievelijk  -10% en -8,5%. Volgens de berekeningen van de NFA zal een verhoging van de heffing de markt eerlijker maken, en heeft dit geen invloed op de prijs die de consument uiteindelijk betaalt", zei Alexey Antipov, voorzitter van het bestuur van de Nationale Vereniging van Bloemenkwekerijen.

Dit standpunt wordt ook gesteund door Sergej Vasiljevitsj Jachnjoek, een plaatsvervanger van de Staatsdoema en lid van de commissie van de Staatsdoema voor landbouwzaken, en Alexei Petrovitsj Mayorov, voorzitter van het Comité van de Raad van de Federatie van het landbouw- en voedselbeleid en het milieubeheer.

"Russische bloemenkwekers hebben staatssteun nodig op federaal niveau. Importvervanging is in het nationale belang, en daarom zijn er op ons initiatief herhaaldelijk bijeenkomsten gehouden hierover bij het kantoor van de Staatsdoema, op het ministerie van Economische Ontwikkeling, en is er ook een bijeenkomst gehouden op het Russische ministerie van Landbouw. De problemen van de sector en de noodzaak van overheidsingrijpen om gunstigere voorwaarden te scheppen voor de ontwikkeling van de bloementeelt worden in kaart gebracht. We hebben het over een verlaging van de btw, het verstrekken van gunstige leningen, het verhogen van de douanerechten op ingevoerde producten en natuurlijk het bestrijden van 'grijze importen'.

Als onderdeel van de problemen binnen de sector noemde de voorzitter van de vereniging "Greenhouses of Russia", Alexei Sitnikov, het grote aantal leningen als gevolg van de noodzaak om grote investeringen te doen in de bouw van kassen. Zo kost de bouw van een fabriek op een oppervlakte van 12 hectare ongeveer 2,3-3 miljard roebel (€32,3-42,2 miljard). Het feit dat de belangrijkste afnemers van Russische bloemen individuele ondernemers zijn, maakt verdere btw-teruggave voor fabrikanten onmogelijk.

Volgens de sprekers speelt ook een verandering in de structuur en het volume van de invoer van bloemen in Rusland een belangrijke rol. Volgens BusinesStat werd Wit-Rusland de belangrijkste leverancier van snijbloemen aan de Russische markt met 49,5% van alle invoer. De leveringen uit Wit-Rusland zijn hoofdzakelijk wederuitvoer en onderschatting van de douanewaarde: onder naam van Wit-Russische producten worden goederen uit andere landen (Italië, Kenia, Ecuador, Spanje, Israël, enz.) ingevoerd. In 2018 werden 683,2 miljoen snijbloemen geleverd vanuit Wit-Rusland, 122,6 keer meer dan in 2014 (5,572 miljoen stuks). De Russische begroting verliest meer dan 7 miljard roebel (€98,7 miljoen) per jaar als gevolg van de Wit-Russische invoerregeling voor bloemen.

De oplossing van de genoemde problemen is zeer belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de binnenlandse bloementeeltbedrijven.

Voor meer informatie:
Greenhouses of Russia
rusteplica.ru


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven