Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met de keuring op zak blijft de belichting lekker aan

Tholen – De belichtingsinstallaties in de kassen draaien momenteel op volle toeren. Goed voor het gewas, dat een beetje extra licht en warmte over het algemeen wel kan waarderen, maar ook goed voor belichtingscontroleurs. Ook zij draaien op volle toeren. “Nu de lampen aan staan, mag ik vol aan de bak”, vertelt Lerdy Duijvestijn van Prokeur. “Verzekeraars verlangen van de teler dat zij minimaal elke drie jaar voor de gehele groeilichtinstallatie een keuring laten uitvoeren en zo’n keuring kan ik alleen doen als de stroom door de panelen raast.”


Met een warmtecamera loopt Lerdy alle panelen na.

In dit geval panelen in een twee hectare grootte kas waar de Honselse kweker Jansen Hibiscus poinsettia en dus hibiscus kweekt. Lerdy mag er in één keer alle panelen en de hele installatie nalopen.


De lampen staan ’s ochtends nog een tijdje aan, hét moment om ze te checken.

Maar waar let hij dan op? “Op losgetrilde verbindingen en goed vastzittende kabels bijvoorbeeld. Als de grond verzakt, en dat wil nog weleens gebeuren, dan kan er trekbelasting ontstaan, waardoor kabels beschadigen. Dat kan tot gevaarlijke situaties, zoals kortsluiting, leiden.”


Alle kabels zitten keurig vast en de kas, die is netjes schoon.

Belasting
Belasting is sowieso een sleutelbegrip. “De belasting mag nergens te hoog worden”, vertelt Lerdy. “De armaturen in de kas willen een constante stroomtoevoer als ze branden en als die aanvoer niet optimaal is, dan neemt de belasting toe. Met tot gevolg toenemend brandgevaar en sneller slijtende armaturen.”


Als de belasting écht te hoog wordt, dan moet de oorzaak achterhaald worden. De rode kleuren hier in het scherm, springen eruit, maar vormen geen gevaar.


Hoe minder ruimte er tussen de lijntjes zit, hoe efficiënter de installatie draait. De potplantenkweker heeft in zijn kas zowel oudere, tweedehands armaturen als nieuwe armaturen hangen. Aan de lijntjes, die niet overal recht op elkaar staan, is dat terug te zien.

Grip op slijtage
Jansen Hibiscus koos dus voor een controle in één keer, soms ook een wens van de verzekeraar. Andere telers kiezen er ook wel voor om de kas in drie delen te laten controleren. En dat heeft ook zo zijn voordelen, aldus Lerdy. “Op die manier kan de teler de financiële lasten spreiden en heeft hij nog eerder grip op eventuele slijtage van printplaten, panelen of armaturen. Dat helpt bij het opstellen van een onderhoudsplanning.”


Als de WKK draait, komt hier uiteindelijk de stroom het paneel binnen

Als de keuring erop zit, ontvangt de teler, net als de verzekeraar, een rapportage met daarin foto’s en uitleg bij de eventuele probleem- of aandachtspunten. “Vaak wijs ik daarin dan op bijvoorbeeld het vervangen van kabels of op een te hoge belasting die aandacht verdient. Op de punten waar dat het meest te verwachten is, ligt tijdens de keuring ook de focus.”


De kenner kan zien aan deze foto zien dat de lampen aan staan.

Voor meer informatie:
Prokeur
www.prokeur.nl 
info@prokeur.nl 

Lerdy Duijvestijn
06 50602128