Piet Kelderman legt uit

Finlays sluit teeltbedrijven in Kericho maar breidt bedrijf in Londiani uit

Finlays heeft zijn teeltbedrijven Chemirei en Tarakwet in Kericho (Kenia) op 25 december 2019 gesloten. Toch zal het bedrijf verdergaan met het uitbreiden van hun teeltbedrijf Lemotit in Londiani en ze zullen de grootte van hun verpakkingscentrum gaan verdubbelen. Maar wat is de reden voor de sluiting van het bedrijf in Kericho? Wat gebeurt er met de medewerkers en hoe gaan ze verder? Piet Kelderman, de commercieel directeur van Finlay Flowers, legde het eind vorig jaar allemaal uit.


Piet Kelderman op de IFTEX 2019 in Nairobi, Kenia.

Te hoge kosten
In april 2018 kondigde Finlay Flowers aan dat het zijn activiteiten in Kericho door middel van een driejarig gefaseerd programma zou stopzetten. Onlangs heeft het bedrijf besloten om de sluiting te versnellen en de datum met twaalf maanden te vervroegen. Maar wat was de reden voor deze beslissing?

"De kosten", zegt Kelderman, "Voornamelijk de arbeidskosten". Toen Finlay Flowers in 1989 in Kericho van start ging, werden de arbeidskosten van Finlay Flowers afgestemd op die van de theesector en dat is tot op de dag van vandaag het geval. De salarissen zijn hoger - ongeveer twee keer zo hoog als de rest van de bloemenindustrie in Kenia en dit heeft de teeltbedrijven in Kericho niet meer concurrerend gemaakt".

Hoe zit het met de arbeiders?
Maar wat gebeurt er met de arbeiders die op de bedrijven werken? Kelderman: "Al onze werknemers zullen hun eindkosten betaald krijgen volgens de wetten van Kenia. Daarna zullen ze in staat zijn om te zoeken naar mogelijkheden in de andere divisies van Finlays zoals Tea Estates, Tea Extracts en we hopen dat er ook enkele in Londiani bij ons komen."

Uitbreiding Londiani-boerderij
Aangezien de Kericho-locatie zal worden gesloten, moet aan de vraag naar hun bloemen worden voldaan. Daarom heeft Finlay Flowers besloten om hun bedrijf in Londiani, momenteel 50 ha groot, uit te breiden. Zij zullen een deel van de infrastructuur van Kericho gebruiken om het aantal kassen uit te breiden tot 60 hectare. Daarnaast zullen zij de grootte van hun pakhuis verdubbelen, acht managerswoningen bouwen, een werkplaats bouwen voor hun omvangrijke vloot en een kantine voor hun medewerkers.

Investeringen in werknemers
Op de Lemotit Farm in Londiani worden investeringen gedaan om het leven van hun werknemers te verbeteren. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld geïnvesteerd in een apotheek en heeft dit jaar een laboratorium toegevoegd om bloedtesten te kunnen doen en medewerkers snel resultaten te kunnen leveren.

"Meestal konden de arbeiders hun medicijnen ophalen op het bedrijf, maar ze moesten naar het dorp voor bloedonderzoek. Nu kunnen ze het ook hier doen."

Daarnaast bouwt Finlays ook een kantine die in samenwerking met Fairtrade zal worden geëxploiteerd. "De werkers hebben een pauze van anderhalf uur. De meeste arbeiders vinden het te kort om naar het dorp te gaan, dus blijven ze vaak op de boerderij, maar brengen vaak geen lunch mee. Als de kantine klaar is, kunnen de werknemers gemakkelijk op de boerderij blijven en voor een redelijke prijs een lunch kopen.".

Boeketten
Finlays staat bekend om hun boekettenproductie en 70 procent van wat er in Londiani wordt verpakt, wordt bij de bron verpakt. Dit zal binnenkort 100 procent zijn. "In Nederland, Engeland en Noorwegen hebben de boeketmakers moeite om mensen aan boeketten te krijgen. Bovendien wordt het een steeds duurdere taak en wordt het daarom steeds meer uitbesteed."

Een bijkomend voordeel voor de consument is de kwaliteit van het stel. "De kwaliteit zal hoger zijn, omdat het maar één keer behandeld wordt, en zal daarom een langer vaasleven hebben."

Alle soorten Fairtrade bloemen
In de boeketten van Finlays vindt men alle soorten Fairtrade bloemen. "Naast het feit dat wij Fairtrade gecertificeerd zijn, hebben wij ook producten die nergens anders als Fairtrade gecertificeerd zijn."

Kelderman is blij met de beslissing om Lemotit Farm uit te breiden. "Door de lage rozenprijzen besluiten veel Keniaanse rozenbedrijven nu om iets anders te doen. Ik ben blij dat we dit besluit al vroeg hebben genomen, want het werpt nu al vruchten af."

Het assortiment van Finlays is in de loop der jaren aanzienlijk uitgebreid en het assortiment boeketten van Finlays staat op het punt om nog verder te groeien, aangezien ze mini-gerbera's, eryngium en limoniums gaan produceren.

Voor meer informatie
Finlays
Piet Kelderman
piet.kelderman@finlays.net 
www.finlays.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven