Telers komen folie tekort na Italiaanse storm

"De temperaturen zijn momenteel dan wel laag maar we moeten de tunnelkassen die verwoest zijn door het noodweer weer snel herstellen. Nu de noodtoestand opgeheven is, is het tijd om het folie te vervangen maar het blijkt zeer moeilijk te krijgen te zijn", vertelde de jonge Italiaanse teler, Claudio Oliva uit Metapontino eind vorige week.

"Het seizoen van folies is over en alle orders zijn al verwerkt. Grote bedrijven produceren niet het hele jaar door thermofolie. Het is daarom erg moeilijk om de geschikte folies te vinden. Voor de aardbeienteelt hebben we een bepaalde foliedikte (0.13/0.15/0.20) nodig en moet het folie lichtverspreidend en anti-condens zijn. Dat laatste is voor mij persoonlijk erg belangrijk omdat de waterdruppels dan niet direct op de planten vallen waarmee het ontstaan van schimmels en ziekten voorkomen kan worden."

"Fabrikanten hebben alles wat ze op voorraad hadden liggen al geleverd maar dit zal lang niet voldoende zijn. Er zit niets anders op dan tevreden te zijn met gewoon plastic in plaats van onze planten helemaal niet te bedekken. Ik heb net in de kassen geprobeerd zoveel materiaal als mogelijk te redden. Ik zal echter ook nieuwe folie nodig hebben maar de dikte die ik altijd gebruik, is niet leverbaar. Gelukkig heeft de windhoos maar één van onze in totaal vier hectare Sabrosa-aardbeien verwoest. De schade bedraagt meer dan €20.000."

Salvatore Pecchia, tuinbouwdeskundige van Asso Fruit Italia, zegt dat met name tunnelkassen met steenfruit-  en aardbeien beschadigd zijn geraakt en dat de totale schade op zo'n €700.000 wordt geraamd.

"90% van de beschadigde kassen werd gebruikt voor de teelt van aardbeien. Daarnaast liepen ook zonne-installaties en andere apparatuur schade op. Ook werden kiwi-boomgaarden getroffen omdat door de krachtige wind takken van de bomen werden gerukt waardoor er veel fruit verloren ging.

We vrezen dat er nog meer schade zal ontstaan door de kou en de vertraging van de productie omdat de sector tijd nodig heeft om te herstellen. Vooralsnog liggen de temperaturen echter nog boven het seizoensgemiddelde."


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven