Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

D66-Kamerlid Matthijs Sienot op ‘warmte-werkbezoek’ bij Holstein Flowers

Afgelopen vrijdag bracht Tweede Kamerlid Matthijs Sienot (D66) een werkbezoek aan de gemeente Westland om de ontwikkelingen rondom de warmtetransitie te bespreken met Westlandse wethouder Pieter Varekamp (energietransitie), HVC en Westland Infra. Sienot werd bijgepraat over wat er momenteel gebeurt in Westland op het gebied van warmtebenutting. Daarnaast werd Holstein Flowers bezocht waar de potentie van warmte in de Westlandse kassen in de praktijk werd getoond.

Knelpunten in wetgeving
Door de intensieve productie van groenten, fruit, planten en bloemen is de vraag naar warmte in Westland relatief groot, net als het belang om duurzaam te telen tegen stabiele en aanvaardbare kosten. Tegelijkertijd is er vanwege de aanwezige geothermische bronnen veel warmte in de Westlandse bodem beschikbaar. Om die redenen ontwikkelen diverse partijen in Westland samen een CO2-neutrale warmtevoorziening voor de glastuinbouw, het Warmte Systeem Westland (WSW). Voor de tuinbouwondernemers is het van belang dat de voorwaarden voor een betaalbare, betrouwbare en duurzame warmtevoorziening goed geregeld worden in wet- en regelgeving.

Ook Matthijs Sienot ziet het belang van goede voorwaarden voor het creëren van warmtesystemen: “Om schone energie bereikbaar en betaalbaar te maken voor inwoners en bedrijven, is het belangrijk dat overheden en energiepartijen samen de handen ineen slaan. De samenwerking in Westland tussen gemeente, tuinders en energiepartijen is een mooi voorbeeld.”
Wethouder Pieter Varekamp ziet bij de samenwerking met de energiepartijen wel een knelpunt in de huidige wetgeving: “Op dit moment is het zogenoemde ‘groepsverbod’ in de huidige wetgeving een obstakel voor netwerk- en energiebedrijven om effectief en efficiënt samen te werken aan de aanleg van warmtenetten. Westland pleit daarom voor aanpassing van deze bepaling.”

Financiering vlot trekken
Ondanks de maatschappelijke voordelen van het benutten van warmte zijn warmtenetten niet rendabel te exploiteren door de hoge investeringskosten en risico’s. Westlandse partijen pleiten daarom ook voor een Rijksregeling, waarbij ofwel via subsidies de onrendabele top kan worden gefinancierd, ofwel risico’s kunnen worden afgedekt middels achtergestelde leningen. Hiervoor zou warmte moeten worden opgenomen in de landelijke ‘SDE++-regeling’, menen de partijen in WSW. De partijen stelden ook de ongewenste effecten van de verhoging van de heffing ODE (Opslag Duurzame Energie) aan de orde.

Het werkbezoek werd afgesloten bij gerberakwekerij Holstein Flowers in De Lier. Mede-eigenaar van het familiebedrijf Mathieu van Holstein vertelt hoe zijn bedrijf pionier was in ‘Het Nieuwe Telen’, waardoor met een geavanceerde luchtbehandelings- en ontvochtigingsinstallatie het klimaat in de kas kan worden ingesteld. Warmte wordt op die manier optimaal benut. Als bestuurslid van warmtecoöperatie Trias Westland legde hij uit hoe in Westland efficiënt gebruikt gemaakt wordt van aardwarmte.

bron: Gemeente Westland

Publicatiedatum: