Tegemoet komen aan de vraag naar tuinrozen

Vanwege een grote vraag naar tuinrozen introduceren steeds meer telers dit type bloemen. De Deense rozenveredelaar Rosa Eskelund van Roses Forever bracht haar eerste ‘tuinroos' in 2010 op de markt. Sindsdien is er een hele serie genaamd Rosa Loves Me verschenen, een merk van Viking Roses AsP en een samenwerking tussen Rosa en Harley Eskelund en John Pouw van DVR Marketing B.V. Binnenkort zal de serie worden uitgebreid met geurende variëteiten.


John Pouw, Viking Roses, tijdens de IFTF 2019 met Rosa Loves Me Two Times.

Tuinuitstraling
De Viking Roses worden gekenmerkt door hun ‘tuinuitstraling’. Het lijkt alsof ze rechtstreeks uit de tuin zijn geplukt. ‘Fire Cracker’ was de eerste Viking Rose die op de markt werd gebracht in 2010 en een aantal jaar later werd opgevolgd door ‘Rosa Loves Me’. Later werden de trosrozen geïntroduceerd die nog succesvoller waren. “‘Rosa Loves Me’ Inger Kristine en Two Times zijn allebei erg populair,” zegt Rosa.


Harley Eskelund in de kas in Nederland en (foto rechts) de teelt van Viking Roses in kas in Denemarken.

Teeltkenmerken
De Roses Loves Me-serie kan het best worden geteeld op een hoogte tussen 1500 en 2000 meter boven zeeniveau. Het is een aantrekkelijke variëteit omdat er geen gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn en geen andere meststoffen dan compost. Op dit moment worden de Viking Roses bij vier bedrijven in Kenia geteeld (Molo River Roses, Oserian Development, Flora Ola en Red Lands Roses) en bij de zeer bekende Colombiaanse rozenteler Alexandra Farms. “Tot nu toe zijn ze erg tevreden en zijn er plannen om in 2020 nog meer hectares aan te planten.”


Twee foto’s van Rosa Loves Me Inger Kristine en Two Times 

Gewastesten
Dat er bij teelt in een kas geen gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn, komt waarschijnlijk door de manier waarop de bloemen worden getest op ziekteresistentie. “De variëteiten worden veredeld in Denemarken en na een serie selectierondes daar worden ze buiten getest op resistentie en teelt op een open veld in Nederland en Denemarken. De variëteiten die daarna nog veelbelovend lijken worden dan door een Nederlandse teler binnen geteeld voor een specifieke snijroosselectie. Vanuit Denemarken wordt er testmateriaal naar specifieke teeltgebieden gestuurd op verschillende hoogtes voor meer tests.”


Rosa Loves Me ‘Two Times’

Reacties van de consumenten
De nieuwe trosrozen zijn als laatste aan de Viking Roses-serie toegevoegd, maar zullen zeker niet de laatste zijn. Ze zijn het meest succesvol. “De veilingkopers moesten wennen aan de ‘natuurlijke uitstraling’, maar toen de consumenten de pracht en houdbaarheid van de bloemen hadden ervaren, was men van de producten overtuigd,” zegt Rosa. De rozen met ‘tuinuitstraling’ kunnen nu als trend worden waargenomen, omdat ze op steeds meer plaatsen te koop zijn. Rosa ziet de vraag ook toenemen. “Bloemisten zijn altijd op zoek naar iets nieuws en zowel de kleur als de vorm van de bloem lijken erg goed te passen bij deze trend.”


Nieuwe geurende variëteiten die nog worden getest. "Misschien te zien tijdens IFTF 2020"

Geur, geur, geur
Om de ervaring van een natuurlijke roos compleet te maken, kan de geur niet achterblijven. Daarom teelt Rosa al zes jaar lang alleen maar geurende snijrozen. “Er worden een hoop ‘tuinrozen’ geteeld met grote bloemen en een heerlijke geur, die op het moment worden geteeld in de testkas in Nederland.”

Een nieuwe teler uit Colombia, Mariana van Redil Roses toont haar selectie Viking Roses tijdens IFTF.

"Twee weken geleden hebben we de eerste selecties gemaakt en een aantal andere telers uitgenodigd om hetzelfde te doen. We verwachten dat de eerste variëteiten klaar zijn in 2020 zodat we ze kunnen tonen tijdens de IFTF in november in Vijfhuizen, Nederland.”

Voor meer informatie

Viking Roses
John Pouw
Email: John@VikingRoses.com 
M: +31 6 41686880
www.VikingRoses.com

Roses Forever
Rosa Eskelund
T: +45 51 57 19 90
Email: re@rosa.dk
www.roses-forever.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.