eerste vruchten deze week groen geoogst

"Paprika onder LED-belichting geeft bovengemiddeld vruchtgewicht"

In het vervolgproject ‘Jaarrond paprika met LED’ staan de paprikaplanten sinds 19 september in de afdeling. Dit jaar wordt
geteeld in een grotere afdeling van 1.000 m2, waardoor het mogelijk is om het klimaat beter te controleren, geeft Jeroen Boonenkamp van Delphy mee in een update over het project. In de hele kas is een SON-T basis van 80 µmol, aangevuld met twee verschillende LED-spectra.

Die LED-spectra zijn gekozen op basis van een spectrumproef bij Plant Lighting in Bunnik. Een LED-spectrum met 84% Rood, 6% Blauw en 10% groen (gerealiseerd met witte LED’s), met 30% verrood toegevoegd, is ingericht als hoofdspectrum. Om al dat rood te compenseren is er relatief veel verrood nodig. De gedachte achter het tweede spectrum was daarom: waarom niet minder rood en meer wit, dan is er minder verrood nodig?

Witte LED’s stralen een breed spectrum uit en verhogen zo vooral het aandeel blauw en groen. Het tweede spectrum bestaat daarom uit 67% rood licht, aangevuld met 12% blauw en 21% groen. Bij het tweede spectrum is precies genoeg verrood bijgehangen om ervoor te zorgen dat de zogenoemde PSS-waarden (een getal voor het effect van stuurlicht) van beide spectra exact hetzelfde zijn.

De eerste vrucht is vorige week groen geoogst. Dit om de plant meer ruimte te geven en te voorkomen dat de zetting wordt geremd. Het vruchtgewicht was hoog, gemiddeld zo’n 220 gram. Deze week worden de eerst rode vruchten geoogst. Kijkend naar het gewas zal ook bij deze oogst het vruchtgewicht bovengemiddeld zijn.

Lees meer over paprika onder LED-belichting bij Kas als Energiebron


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven