Jan van Ruijven, Wageningen University & Research

"Belang van project 'klimaatadaptie en efficiënt watergebruik' wordt hopelijk onderkend"

Tijdens het Water Event vorige maand presenteerde Jim van Ruijven van Wageningen University & Research een workshop over klimaatadaptatie en efficiënt watergebruik. Hoewel het langjarig gemiddelde van de hoeveelheid neerslag in Nederland een stijgende lijn vertoont, krijgt iedereen vaker te maken met perioden van schaarste. Wat kunnen telers doen om hun watersysteem jaarrond robuuster en efficiënter te maken?

Telers worden vaker geconfronteerd met extreme buien en langdurige perioden zonder noemenswaardige neerslag. Dat maakt maatregelen wenselijk om het watergebruik te verlagen, in korte tijd meer water te kunnen verwerken (via ruimere goten, ruimere afvoerpijpen met dito bochten) en de buffercapaciteit te vergroten.

Aan de hand van een standaard tomatenteelt en variabele factoren - neerslaghoeveelheid, buffercapaciteit (m3/ha), lozen, vernevelen, belichten, terugwinning van verdampingswater - liet Jim van Ruijven modelberekeningen zien die inzicht gaven in de ‘water use efficiency’ (watergebruik in liters per kg product) en de benodigde hoeveelheid aanvullend gietwater van externe bron (leiding- of osmosewater).

Lees verder bij Glastuinbouw Waterproof


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven