Clement Tulezi, Kenya Flower Council, legt uit:

Hoe Kenia omgaat met nieuwe regelgeving Australië

Sinds 1 september 2019 is er in Australië een richtlijn van kracht geworden die de aanwezigheid van alle mogelijke insecten op producten verbiedt. Deze aankondiging zorgde voor veel problemen bij telers die naar dit land exporteren. Kenya Flower Council (KFC), de Kenya Plant and Health Inspectorate Services (KEPHIS) en andere organisaties in de sector doen hun best om te voldoen aan de nieuwe regelgeving. Slaagt men daarin? We spraken met Clement Tulezi, directeur KFC, tijdens de IFTF die eerder deze maand plaatsvond. Hij vertelde ons hoe ze met de situatie omgaan, zodat de export naar Australië doorgang kan vinden.

Clement Tulezi tijdens de IFTF 2019 in Vijfhuizen, Nederland. 

Importvergunning
Telers kunnen hun producten exporteren naar Australië als hun importeur een importvergunning heeft aangevraagd en die heeft ontvangen voor de import van producten van de betreffende teler. Deze vergunningen zorgen ervoor dat de risico’s voor de bioveiligheid worden verminderd, door te eisen dat er in het exporterende land aanvullende controles worden gedaan op de aanwezigheid van ongedierte. Om de vergunning te krijgen, moet de importeur de vereiste teeltomstandigheden controleren bij het bedrijf en daarover rapporteren. Zo kunnen er dan ongediertevrije bloemen worden geëxporteerd. (Klik hier voor de benodigde stappen om een vergunning aan te vragen)

Mobiele ontsmetting
Omdat het aanvragen van een importvergunning behoorlijk wat werk vergt van de Australische importeurs, zoeken de Keniaanse telers en verenigingen naar alternatieve oplossingen. Er wordt onder andere gekeken naar mobiele ontsmettingsfaciliteiten. “Op deze manier hoeven we niet alles te ontsmetten wat we exporteren, maar alleen de ladingen die naar Australië worden verzonden.” Tulezi ziet goede mogelijkheden met deze oplossing. “We werken eraan. In de toekomst hebben we misschien vrachtwagens met ontsmettingskamers in plaats van een luchthavenfaciliteit. Dit zal een eenvoudigere optie zijn voor een aantal exporteurs binnen een bepaalde regio.”

De systeembenadering verbeteren
Om het aanvragen van een importvergunning te vereenvoudigen voor de importeurs werken de telers, KFC en de andere organisaties in Kenia aan het verbeteren van de systeembenadering. “Een systeembenadering is een serie van geïntegreerde ongediertebestrijdingsmethodes die op verschillende punten in de toeleveringsketen worden toegepast. Een NPPO-goedgekeurde systeembenadering biedt alternatieve behandelingen zoals ontsmetting met methylbromide,” zoals ook wordt aangegeven op de website van het Australische Ministerie van Landbouw. Er wordt gecontroleerd of er in dit systeem aan de voorwaarden wordt voldaan voor er een vergunning wordt aangevraagd. “We werken hard aan het verminderen van zoveel mogelijk ongedierte door preventieve methodes op te nemen in de procedures van de telers, zoals met vallen, verneveling en onderdompeling. We hebben dit uitgetest en het werkt goed voor de teeltbedrijven. We blijven dit verbeteren.”

Kenia – de belangrijkste leverancier voor Australië
In de afgelopen jaren is de import van snijbloemen en gebladerte in Australië drie keer verdubbeld. Kenia is een van de grootste leveranciers, meer dan 50% van hun bloemen komen uit Kenia met een totaal van USD 27 miljoen in 2018. Dit is 2,36% van de totale bloemenexport uit Kenia. Ook al is Australië niet de grootste afzetmarkt voor Kenia (dat is Europa), toch wil het land er veel aan doen om ook aan Australië bloemen te blijven leveren. Daarom blijven ze op zoek naar oplossingen om aan de regelgeving te blijven voldoen.

Voor meer informatie:
Kenya Flower Council
Suite 12, 4th Floor,
The Greenhouse Building,
Adams Arcade, along Ngong Road
Mobiel: +254 (0)733 639 523
info@kenyaflowercouncil.org
kenyaflowercouncil.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven