Export en lage binnenlandse vraag zijn de belangrijkste uitdagingen voor 2020

Europese bedrijven zijn over het algemeen minder optimistisch voor het komende jaar over binnenlandse verkoop en export, arbeidsgerelateerde vraagstukken en investeringen in vergelijking met 12 maanden geleden.

Dit blijkt uit de 27ste editie van Eurochambres Economic Survey (EES2020). Eurochambres is de Europese organisatie waarin kamers van koophandel in Europa samenwerken. De resultaten van het EES2020 zijn verzameld door nationale kamers van koophandel in 28 landen. Zij kregen antwoorden van in totaal 53.000 bedrijven.

Belangrijkste bevindingen van EES2020 zijn de volgende:     

  • De belangrijkste uitdagingen die bedrijven voor 2020 noemen zijn de lage binnenlandse vraag, het gebrek aan goed geschoolde werknemers en stijgende loonkosten. Brexit staat lager in de ranglijst van uitdagingen, maar blijft een grote zorg voor Ierse en Duitse respondenten.
  • Een toenemend aantal bedrijven maakt zich zorgen over de voortdurend stijgende prijzen van energie en grondstoffen, met name in Frankrijk, Duitsland en sommige Oost-Europese landen.
  • Nationale verkopen, de omvang van het personeelsbestand en van investeringen zullen naar verwachting iets verminderen.
  • De export zal naar verwachting verminderen, waardoor de inkomsten uit export naar de laagste waarde sinds 2010 zullen dalen.
  • Het algemene niveau van ondernemersvertrouwen voor het komende jaar is het laagste sinds 2014.

Bron: KVK


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven