Spacekroos: circulaire landbouw in de ruimte

Circulariteit is een term die zich steeds meer mengt met land- en tuinbouw. Door dreigende tekorten aan fossiele fosfor en brandstof wordt het steeds belangrijker om duurzaam met nutriënten om te springen. Zo wordt er steeds meer water gerecirculeerd in de glastuinbouw of aquacultuur of worden er steeds meer oogstresten hergebruikt. Het kan een verrassing zijn maar veel van deze circulaire landbouw is ook van cruciaal belang in de ruimtevaart, stelt Inagro

Frank De Winne is de tweede Belg in de ruimte. In het jaar 2000 verbleef hij 11 dagen in het ruimtestation ISS. Daar zweefde Frank beschermd door de ruimte. Om die elf dagen te overleven. had Frank ongeveer 121 liter water en 9 kg gedroogd voedsel nodig. Het voedsel en water werd voor Frank aangeleverd door raketten, maar voor langere ruimtereizen zoals een trip naar Mars is dit helemaal niet haalbaar.  

Ruimtevaarders zijn volgens de CEO van NASA, Charlie Bolden, 8 maanden onderweg naar Mars. De ruimtevaarders hebben tijdens de reis niet alleen een onhaalbare massa aan voedsel en water nodig, ze produceren ook een grote hoeveelheid urine en fecaliën. Maar elke landbouwer weet dat de mest van hun dieren vol nutriënten zitten die plantengroei bevorderen. De oplossing om zo weinig mogelijk voedsel mee te nemen en zo weinig mogelijk afval te produceren lijkt dus om zelf planten te kweken op de ‘mest’ geproduceerd.  

Eendenkroos
Deze kringloop zijn de onderzoekers als Adam & Cristine Escobar van het Space Lab niet ontgaan. Zij onderzoeken hoe eendenkroos kan dienen als plant om reststromen om te zetten naar voedsel in de ruimte. Naast de snelle groei, waterzuivering en het hoge eiwitgehalte zien ze ook nog andere voordelen. Zo is eendenkroos goed bestand tegen lage zwaartekracht, is de plant volledig eetbaar, waardoor het geen oneetbare reststromen produceert, en groeit het in water, waardoor het geen bodem nodig heeft. Bovendien zet het net als andere planten ook de CO2 die we uitademen terug om naar zuurstof en kun je de plant het hele jaar door oogsten bij continue belichting. Veel van de bovenstaande voordelen zijn echter ook toepasbaar voor circulariteit in de Vlaamse landbouw. 

Adam en Cristine moeten echter nog vele factoren specifiek aan de ruimte nabootsen op aarde voordat eendenkroos de ruimte ingestuurd wordt, maar wie weet loopt alles goed en kweekt de volgende Belgische astronaut wel eendenkroos op het ISS.

Bron: Inagro


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven