TomorrowPlant

Proef met "risicoloos" veilen positief beoordeeld

Royal FloraHolland is eind oktober in Aalsmeer gestart met de pilot TomorrowPlant. Via de nieuwe veilgroep TomorrowPlant geeft de kweker een ophoudprijs mee. Als het product geveild wordt, staat het nog op de kwekerij. De koper krijgt het product gegarandeerd de volgende dag geleverd, rechtstreeks vanaf de tuin. Kopers krijgen hiermee toegang tot een exclusief klokassortiment. De eerste reacties van kwekers en kopers zijn positief. Ze zien dit als een initiatief om assortiment te verbreden en afzet te vergroten.

Breed asssortiment
Royal FloraHolland is deze pilot gestart, omdat kopers op zoek zijn naar een breder assortiment. Kwekers leveren deze producten niet tot zelden via de klok, omdat de prijs mogelijk niet gehaald wordt. De kweker geeft een ophoudprijs mee. Onder die prijs wordt het product niet doorgedraaid. Vanwege het Vandaag-voor-Morgen-principe hoeft de kweker onverkocht product niet aan te voeren. De kweker betaalt dan ook geen heffingen of provisie. Kwekers lopen geen enkel risico. Vandaag voor Morgen betekent overigens dat er altijd sprake is van beeldveilen.

Kopen op Afstand
De pilot is een initiatief dat in nauwe samenwerking tot stand is gekomen door kwekers en klanten, via de klankbordgroep Planten en het regieteam rondom de klok. Het betreft nicheproducten die veelal niet of zelden voor de klok komen, maar via directe stromen verhandeld worden. De eerste twee veildagen waren op 29 oktober en 5 november 2019. Op de eerste dag van TomorrowPlant is het aanbod van acht aanvoerders geveild, waarvan het merendeel is verkocht. Kwekers waren heel positief. Opvallend is dat 75% van de omzet werd gerealiseerd via KOA (Kopen of Afstand). De kopers hebben meerdere transacties gedaan, verdeeld over de twee veildagen. Kwekers toonden overigens direct al interesse om aan de pilot mee te doen. Op basis van de eerste ervaringen zal met de betrokkenen goed gekeken worden naar de juiste balans tussen assortiment en prijs.

bron: Royal FloraHolland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.