veredelingsbedrijf wil vrijheid in keuze pensioenfonds

Syngenta stapt per 1 januari 'met tegenzin' uit Plantum

Tholen - Veredelaar Syngenta stapt uit Plantum, de branchevereniging voor de sector zaden en jonge planten. Dat doet het bedrijf naar eigen zeggen 'met tegenzin'. Reden voor de stap, die overigens niet definitief hoeft te zijn, is een geschil over de pensioenregeling van het bedrijf. Syngenta kiest voor een ander pensioenfonds dan BPL, waarbij Plantum conform de cao is aangesloten.

Volgens Syngenta pakt de keuze voor een ander pensioenfonds beter uit voor haar werknemers. Dat laatste is ook onafhankelijk aangetoond, zo stelt woordvoerder Hanneke Verhelst. Met ingang van 1 januari is Syngenta straks geen lid meer van de branchevereniging. 

Blijven samenwerken
Dat neemt echter niet weg dat Syngenta graag blijft samenwerken, zowel met Plantum als met de collega's binnen Plantum. "De komende tijd zullen we kijken hoe wij de in onze ogen zeer waardevolle samenwerking kunnen voortzetten. En zodra de geschillencommissie uitspraak heeft gedaan, zouden we dan ook weer lid kunnen worden."

Geen tijd om te wachten
Geschillencommissie? Ja, want de keuze van Syngenta heeft er wel toe geleid dat de vakbonden de zaak hebben aangekaart bij de geschillencommissie van Plantum. Uitspraak in die zaak laat echter op zich wachten en daarop kon Syngenta niet wachten omdat het huidige pensioencontract na vijf jaar afloopt. 

Financieel gelijkwaardig
Het nieuwe pensioencontract is overigens ten minste financieel gelijkwaardig aan dat van BPL, zo bleek inmiddels uit een onafhankelijke financiële toets zo wist Nieuwe Oogst al te melden. Een eis om in aanmerking te komen voor de dispensatieregeling, die het onder voorwaarden wel mogelijk maakt met een ander pensioenfonds lid te blijven van Plantum. 

Namens Plantum liet adjunct-directeur Rob Neijenhof aan Nieuwe Oogst weten het besluit van Syngenta te betreuren. 

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl

 


Plantum
www.plantum.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.