Planten luchtzuiverend? Welnee...

Planten halen CO2 uit de lucht om vervolgens weer zuurstof aan ons terug te geven, dat is algemeen bekend. Daar hoef je geen bos voor aan te leggen, dat kan ook gewoon met een plantenjungle drie hoog achter - vraag het maar aan een willekeurige millennial die een zwik pannenkoekplanten en dracaena's heeft staan.

Alleen... nu blijkt het allemaal wel mee te vallen met de luchtzuiverende kwaliteiten van die kamerplanten. Althans, volgens een nieuw Amerikaans onderzoek. Volgens de wetenschappers, die tientallen jaren aan onderzoek hebben geanalyseerd, zuiveren planten weliswaar de lucht, maar dat gaat zo langzaam dat het helemaal geen effect heeft op de luchtkwaliteit in huis of op kantoor. Als je de lucht binnen wil verversen, kan je beter gewoon een raampje openzetten, aldus de academici.

100 planten per vierkante meter
Hoe zit het dan met het alom bekende NASA-onderzoek, dat in 1989 al bewijs leverde voor de luchtzuiverende werking van planten? Nou, die proef vond dus plaats in een afgesloten ruimte in een laboratorium - niet echt een omgeving die lijkt op een woonkamer of kantoorruimte.

Door gegevens uit dat experiment door te rekenen, kwamen de auteurs van dit nieuwe onderzoek erachter dat de natuurlijke ventilatie in een gebouw de lucht zo snel ververst, dat planten daar simpelweg niet tegenop kunnen concurreren. Om het equivalent van een paar open raampjes in een huis te bereiken, zou je per vierkante meter tussen de 100 en 1000 planten moeten neerzetten.

Wie meer wil lezen over deze opmerkelijke vondsten, kan terecht op de website van de Drexel University. En voor de echte liefhebber: het volledige onderzoek is gepubliceerd in Nature (wel achter een betaalmuur).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven