Wim van der Meer, Koppert, over verborgen leven

"De eerste rupsvraat valt nauwelijks op"

Op bedrijven met potplanten neemt de druk en schade van rupsen toe, vooral de Duponchelia fovealis doet een flinke duit in het zakje. Recent zagen we vooral rupsvraat aan verterend organisch materiaal; inmiddels kun je in meerdere teelten zien dat alle vitale plantdelen ook op het menu staan.

De motten komen jaarrond voor in de kas, de plaagontwikkeling moet dan ook op de voet worden gevolgd aan de hand van feromoonvallen. Wekelijkse tellingen geven inzicht in het aantal motten dat actief is.

De rupsen houden er een verborgen levenswijze op na, zijn lichtschuw en houden van vochtige omstandigheden zoals in substraat en afgestorven plantdelen. Vraatschade begint aan de stambasis en hierdoor valt de eerste rupsvraat nauwelijks op en is de kans groot dat er een ware plaag ontstaat.

Wim van der Meer, consultant sierteelt bij Koppert adviseert wat  (biologisch) te doen tegen de 4 stadiums van dit plaaginsect.

"Het ei stadium is goed te bestrijden door inzet van de bodemroofmijt Macro-Mite. Het larve en of rups stadium kun je aanpakken met Capsanem bespuitingen. Dit aaltje is de natuurlijke vijand van de rups. In het pop stadium is dit nauwelijks te bestrijden, zij hebben het uiterlijk van een stukje veensubstraat omringd met spinseldraden liggende op het substraatoppervlak. Tenslotte, kan het in het vlinder / mot stadium met behulp van feromoonvallen en vanglampen gesignaleerd dan wel aangepakt worden. Tijdige herkenning en een goede bedrijfshygiëne vormen de basis in de strijd tegen deze sluipende plaag."

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
E-mail: info@koppert.com
www.koppert.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.