Marktaandeel Rwandese bloemen via florahub Nederland groeit

Rwanda zal opnieuw deelnemen aan de International Floriculture Trade Fair (IFTF), die deze week gepland staat van 6 tot en met 8 november. Deelname aan de 10e editie van deze internationale vak- en handelsbeurs voor bedrijven in de florasector zal het vervolg zijn op andere inspanningen die de Rwandese sierteeltsector heeft gepleegd in de wereld van de internationale bloemenhandel.

Een delegatie van twee Rwandese bloemsierteeltbedrijven (Bella Flowers en Bloom Hills) worden vergezeld door mevrouw Cynthia UWACU van de National Agricultural Export Development Board (NAEB) verantwoordelijk voor de ontwikkeling van export-markten en innovatie. Het is haar taak om het evenement bij te wonen in een poging om investeerders in Rwandese bloemensector aan te trekken.

Mevrouw UWACU zegt dat de IFTF een ideale gelegenheid is voor de Rwandese delegatie om internationale marktverbindingen tot stand te brengen tussen Rwandese kwekers van rozen en zomerbloemen met internationale kopers. "We zijn hier om de bekendheid van het merk ‘Rwandafresh’ op de wereldmarkt te vergroten en zo meer buitenlandse investeerders te mobiliseren die in de sierteelt in Rwanda willen investeren," bevestigt ze.

De aanwezigheid van de Rwandese afgevaardigden op de IFTF zal ook een kans zijn om ideeën op te doen over "bloemen & agri-toerisme" uit Nederland. De deelname aan de IFTF 2019 zal er mede aan bijdragen om de ​​doelstelling van US $ 140 miljoen tegen 2020 te bereiken.

De heer Shungo Harada, Managing Director van Bloom Hills, voegde eraan toe dat ze ervoor kozen om deel te nemen met als doel interactie te hebben met kopers, te leren over de actuele tendensen in de markt en de dynamiek in de markt voor de bloemenveiling te doorzien.

De aanwezigheid van Rwandese afgevaardigden tijdens eerdere edities IFTF heeft de verkoop van Rwandese bloemen via de Nederlandse bloemenveilingmarkt sterk beïnvloed. De IFTF-ervaring heeft de bedrijven er ook toe bewogen om hun productiegebied te verbeteren. De sierteeltsector in Rwanda groeide uit tot een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid die nieuwe partijen aantrok vanwege de marktkansen van deze ‘cash crop’.

Het huidige areaal bloemen in Rwanda zal binnenkort worden uitgebreid naar meer dan 30 ha. Daarom zijn voor het realiseren van deze verwachte toename meer initiatieven nodig die leiden tot marktverbindingen via de Nederlandse markt en haarbloemenhub.

Volgens het statistisch rapport van 2018-2019 over de prestaties van de Rwandese agro-exportsector werd een totaal volume van 37.343 ton tuinbouwproducten geëxporteerd naar internationale markten met een omzet van USD 27.174.785. Van deze opbrengsten is 11,6% toe te schrijven aan bloemen.

Nederland is de belangrijke afnemer met 98% van Rwandese bloemen (via Brussel); Australië (2%) is in opkomst als potentiële markt. Het is een van de eindresultaten van een vertrouwde relatie tussen twee landen (Rwanda en Nederland) welke reeds enkele jaren oud is.

De Rwandafresh-stand is te vinden in hal E, stand 3.01.

International Floriculture Trade Fair: ​​​www.iftf.nl

National Agricultural Export Development Board: ​www.naeb.gov.rw 

bron: Ambassade van de Republiek van Rwanda in Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven