conclusie rapport DNV GL

"Biomassacentrales stoten meer CO2 uit dan steenkoolcentrales"

Biomassacentrales - in de praktijk bijna altijd houtstook - stoten vaak meer CO2 uit dan kolencentrales. Dat blijkt uit dit rapport van adviesbureau DNV GL, gemaakt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en door de media de afgelopen dagen gretig gedeeld.

Het gaat daarbij m.n. om kleine biomassacentrales,. Deze veroorzaken tot 20% meer uitstoot van CO2 en andere gassen t.o.v. een reguliere kolencentrale. Voor grote biomassaentrales is dit 5%.

Het is een van de heilige huisjes binnen de duurzaamheidsbeweging en 'een van de pijlers onder het klimaatakkoord', zo weet Trouw. Overigens - en dat is ook niet de insteek van het rapport - is niet definitief en onomstotelijk vastgesteld dat in sommige gevallen biomassa niet juist wél een prima uitkomst kan bieden.

Toch blijft de publicatie ervan niet zonder gevolgen, zo blijkt nu al. Zo tekent o.a. dezelfde krant op dat de directeur van Vattenfall (die van de overname van Nuon) laat weten voorlopig niet verder te zullen investeren in biomassa, en stelt de gemeente Groningen de beslissing over een te bouwen biomassacentrale uit tot nadere datum.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven