Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Waterbeheer is belangrijker dan ooit."

Om een kwekerij succesvol te runnen heeft een teler een hoge productie, lage productiekosten en kwaliteit nodig. Water- en waterbeheer is daarbij een essentieel onderdeel. Volgens Jochum Genuit van Mienis Water is waterbeheer belangrijker dan ooit.


Jochum Genuit op de IFTEX 2019 in Nairobi, Kenia.

Schoon water en veilig water. Als we het over waterbeheer hebben, worden beide termen gebruikt. Wat is het verschil en wat kan de teler daarmee? Jochum: "Veilig water is water zonder bacteriën, virussen, schimmels, nematoden, etc. Schoon water gaat over de chemische balans, organische vervuiling, vervuiling en de TDS, maar ook over het zuurstofgehalte en een minimum aan mineralen om het water stabiel te maken. Zowel veilig als schoon water geeft een gezonder en sterker gewas. Een sterker gewas is resistenter en meer weerstand vermindert de ziekten die de chemische stoffen verminderen en de stress in het gewas. Ten slotte zorgt een sterker en gezonder gewas voor een hogere productie en lagere teeltkosten."

Filteren en hergebruiken van water
Als u heeft geïnvesteerd in schoon en veilig water, is het belangrijk om dit water te bewaren en te hergebruiken. "Een secundaire behandeling kan nodig zijn, maar het zal de moeite waard zijn. Naast het water recyclet u uw meststoffen. Steeds belangrijker wordt het milieu, de zorg voor de planeet en niet in de laatste plaats vanwege de strengere wetgeving rond het lozen van afval(water)."

Mienis Water assisteert telers met advies en oplossingen. Met vijftig jaar ervaring zijn zij de oudste leverancier van omgekeerde osmose systemen in Nederland. Een ander veelgebruikt systeem dat zij leveren is het Ultra Filtration (UF) systeem dat de mineralen in het water houdt en onopgeloste componenten zoals humuszuren, bacteriën en de meeste virussen verwijdert.

Ultra Filtration bespaart kosten
Jochum vertelt hoe hun systemen worden gebruikt door klanten. "Bij een rozenkweker hebben we een UF-systeem geïnstalleerd dat veilig water maakt van meerwater van slechte kwaliteit en het drainwater zuivert om hergebruik mogelijk te maken. Dit resulteerde binnen negen dagen in een gezonder gewas en langere stelen. Bij een stekkenteler recyclet het UF-systeem het afvoerwater, wat elektriciteitsbesparend is, omdat ze minder RO-water produceren. Het is ook een grote besparing op de bemestingskosten en het bedrijf loost bijna geen water. Bij een tomatenteler geeft het UF-systeem meer controle over bacteriën en virusinfecties. Zo ook bij een komkommerteler waar zeer slecht rivierwater wordt behandeld door een UF en gevolgd door een RO. De UF kan ook het drainwater behandelen. Dit resulteert in meer controle over infecties en een gezonder gewas en een betere productie.

Veel gebruikt in Nederland
"In het algemeen weten we allemaal dat schoon water een betere en stabielere teelt oplevert. In de hydrocultuur is dit belangrijker dan wanneer je je gewas in de vollegrondsteelt, maar zelfs dan is de waterkwaliteit van groot belang. In de jaren '70 zijn de telers in Nederland begonnen met de omschakeling van oppervlaktewater naar regen- en/of RO-water (omgekeerde osmose). Tegenwoordig teler de meeste telers in Nederland gebruikmakend van regenwater of RO-water vanwege de hoge productiebehoefte. Zelfs telers die aardappels en andere groenten verbouwen, zoeken naar manieren om hun gewassen te irrigeren met water van goede kwaliteit".

Voor meer informatie:
Mienis Water
Jochum Genuit
Email: Jochum@mienis-water.nl /
info@mienis-water.nl www.mienis-water.nl www.mienis-water.nl www.mienis-water.nl

Publicatiedatum: