Stolze hielp Middelburg & Zn van tomaat naar chrysant

Een van de eersten met een thermostaat in de kas

Stolze bestaat 50 jaar en daarom kijkt men terug naar bijzondere projecten uit de beginjaren. Deze maand is dat Fa. L. Middelburg & Zn, één van de grootste klanten uit de beginjaren en nog altijd klant bij Stolze. Leen Middelburg nam in 1972 het bedrijf van zijn vader over. Ondanks dat zijn vader het hier totaal niet mee eens was, werd de tomatenkwekerij een jaar later omgebouwd naar chrysantenkwekerij en Stolze mocht de elektra hiervoor regelen.

Van tomaten naar chrysanten
Leen werkte al in de tomatenkwekerij van zijn vader aan de Oudedijk in Maasdijk. Toen hij het bedrijf overnam, was hij er al snel over uit dat hij niet verder wilde in de tomaten. Al die virussen in de tomaten was hij zat. Op dat moment waren er nog bijna geen chrysantentelers en hij zag hier wel iets in. Leen besloot de kas om te laten bouwen voor de chrysantenteelt. Leen kende Teun Stolze al en wilde graag samenwerken met een kleiner bedrijf. Leen: "Ik vond het wel leuk dat Teun voor zichzelf was begonnen en ik gunde hem deze opdracht. Ik zie Teun nog aan komen rijden in zijn stofjas op zijn brommer."

Innovaties in de kas
Het ombouwen van de kas voor de chrysantenteelt was vrij complex voor die tijd en een grote uitdaging voor Teun. Wat in die tijd nog niet veel werd gedaan, is dat er in de kas een thermostaat werd geïnstalleerd om de verwarming te kunnen regelen. Dit was de eerste automatisering in de kas, omdat dit voorheen nog met de hand geregeld werd. De thermostaat was dus een hele vooruitgang!

Maar er werd meer geautomatiseerd in de kas. Zo kwam er een schermdoek dat automatisch open en dicht ging en werden de planten belicht door middel van cyclische belichting waarbij de bloemen elk half uur 6 minuten belicht werden.

Uitbreiding van het bedrijf
In 1978 werd het bedrijf uitgebreid met 1,2 ha aan het Geerbos in Maasdijk en een paar jaar later werd daar nog eens 1,5 ha aangebouwd. In de loop der jaren werd er steeds bijgebouwd of op een andere locatie nieuw gebouwd. Middelburg koos hierbij altijd weer voor de nieuwste technieken en liep hierin echt voorop in de chrysantenteelt. Zo waren zij één van de eerste met een Priva computer en later met vloeibare meststoffen geregeld door de Nutronic meststofinjectie unit.

Klant van het eerste uur
Fa. L. Middelburg & Zn is een klant van het eerste uur, een kritische klant waar wij als Stolze veel van hebben mogen leren en waardoor wij konden groeien en onze kwaliteit konden verbeteren. Leen: "Wij waren tevreden met de samenwerking en Stolze wist precies hoe ons bedrijf in elkaar zat. Wij werkten altijd graag met dezelfde leveranciers."

In de loop der jaren heeft Leen Middelburg het stokje overgedragen aan zijn zoons en neef, een echt familiebedrijf dus. Tegenwoordig zijn zoon Leo en neef Martin verantwoordelijk voor het bedrijf. Inmiddels is het bedrijf behoorlijk gegroeid en hebben de verschillende kwekerijen een totale oppervlakte van circa 20 ha.

Nog steeds mogen wij mooie projecten realiseren voor Fa. L. Middelburg & Zn. Op dit moment zijn wij bezig met Midbos, een project aan de Oranjepolderweg in Maasdijk waarbij 1,6 ha wordt aangebouwd. Stolze zorgt hier voor de elektro- en watertechniek en groeilicht. Midbos kiest voor het eerst voor hybride belichting, een combinatie van LED en SON-T. De helft van de kas staat inmiddels al vol met chrysanten.

 

Voor meer informatie:
Stolze
Bandijkweg 2
2676 LJ Maasdijk
T +31 174 513 779
info@stolze.nl
www.stolze.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven