met reststromen grondstoffenimport terugdringen

Plekje voor glastuinbouw in Gelderse circulaire plannen

Het Gelders college van Gedeputeerde Staten (GS) wil de circulaire economie versnellen. Ze gaat op zoek naar ketenprojecten in agrofood, bouw, industrie en afval.  Daar is de grootste winst in volume en gewicht qua grondstoffen te realiseren, stelt men op basis van een opgestelde Circulaire Atlas Gelderland, waarin ook de glastuinbouw wordt genoemd. 

GS daagt Gelderse bedrijven in die sectoren uit met voorstellen te komen. Zo wil Gelderland gericht bedrijven stimuleren zuiniger met schaarse grondstoffen om te gaan en afval te voorkomen. Dat leidt tot het besparen van primaire grondstoffen en minder CO2 uitstoot.

Als voorbeeld noemt men in de Circulaire Atlas Gelderland de inzet van vezelrijke reststromen uit de land- en tuinbouw om geïmporteerd lignocellulose te vervangen. Daar wordt nu nog volop mee gewerkt in de papier- en kartonsector, goed voor 140 kton aan grondstoffen. 

Grondstoffen en stikstof
“Om het gebruik van grondstoffen in 2030 te halveren, moeten we nu versnellen. Ook gezien de discussie over stikstof. Daarom ga ik met bedrijven om tafel, die regie voeren op de grondstofstromen in de agrofood, bouw, industrie en afval. Zoals bijvoorbeeld veevoederbedrijven. Ik daag hen uit om concrete ketenprojecten op te starten, die verspilling van primaire grondstoffen en CO2-uitstoot substantieel verminderen. Om onze doelstellingen te halen moeten we van pilots naar opschaling” aldus Gelders gedeputeerde Christianne van der Wal. “Zo maken we meters in het besparen van grondstoffen en verminderen van CO2-uitstoot én dragen bij aan de winstgevendheid van bedrijven”.

Circulair
De Circulaire Atlas van Gelderland noemt drie circulaire opties. Als eerste het verminderen van primaire grondstoffen, de tweede het hergebruiken van grondstoffen en materialen in gesloten kringlopen en als derde het vervangen van primaire en eindige grondstoffen door biobased/groene grondstoffen.  

Het gaat niet alleen om de omvang van de grondstoffen. Ook het voorkomen van transportbewegingen zorgt voor minder CO2-uitstoot. Gelderland heeft 1 miljoen euro beschikbaar voor deze opschalingsprojecten.

Bron: Provincie Gelderland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven