Kan de bloemensector in de Cameron Highlands zijn positie op de Aziatische bloemenmarkt behouden?

Hoewel het chrysantenareaal in Cameron Highlands altijd een belangrijk bloemenproducerend gebied in Azië is geweest, heeft het de afgelopen jaren te maken gehad met de concurrentie van telers in Vietnam en Thailand. Maar de bloemenkwekers zullen niet worden ontmoedigd en velen van hen hebben geprobeerd zich te verbeteren in een poging het tij te keren.

Bloementeler Huang Chengyi heeft bijvoorbeeld het automatiseringsconcept Industrial Revolution 4.0 geïmplementeerd in zijn kwekerij, dat gebruik maakt van computers om te helpen bij het managen- en monitoren, bijvoorbeeld om de hoeveelheid bemesting en bewatering te bepalen volgens de verzamelde temperatuur- en vochtigheidsgegevens.

Hij zei dat het op deze manier de kwaliteit van de gekweekte chrysanthemums kan garanderen. Sinds hij de technologie in gebruik heeft genomen, is zijn teelt met ongeveer 20% toegenomen en heeft hij 20% minder personeel nodig gehad.

Hij wees erop dat hij op deze manier kon investeren omdat het land door hemzelf was gekocht en hij zich geen zorgen maakte over de beëindiging van de eigendomsakte. Niet veel van zijn collega's durfden dit echter te doen, omdat andere telers zich zorgen maken dat de investering niet terugbetaald zou kunnen worden als de eigendomsakte niet kan worden verlengd.

Geen overheidssubsidie
Chengyi zei dat de bloemenkwekers in de Cameron Highlands het al lang lastig hebben en alleen op zichzelf vertrouwden. Het hele teeltproces, van het management tot de export heeft niet kunnen rekenen op overheidsfinanciering of voorkeursbehandeling.

Hij zei dat de overheid als reactie op de uitdagende gewasbescherming die nodig is voor de wereldwijde klimaatverandering, geen steun en assistentie aan de sector gaf en ook werd gehinderd bij het inhuren van buitenlandse werknemers. Zelfs als er wordt geleend van een agrarische financiële instelling, is de rente bijna twee keer zo hoog als die van de groenteteler.

Zelfs degenen die exporteren waardoor het inkomen van het land stijgt, moeten hoge transportkosten betalen, evenals een hoge importbelasting aan het importerende land.

Buitenlandse concurrenten hebben veel voordelen
“Onze buitenlandse concurrenten hebben daarentegen veel voordelen. De Chinese overheid verlaagt bijvoorbeeld niet alleen de belasting over de toegevoegde waarde voor telers die exporteren, maar beschermt ook de lokale bloemensector. Onze exportbloemen worden daar belast en buitenlandse bloemen hebben te maken met 17% consumptiebelasting, maar ze verkopen bloemen aan Maleisië die volledig belastingvrij zijn, dus Chinese bloemen komen hier en kunnen tegen een lagere prijs worden verkocht dan de onze. We zullen vroeg of laat in het nadeel zijn in ons land!"

Landbezit is de grootste zorg
Landbezit is een van de grootste zorgen in deze sector. Huang Chengyi zei dat de meeste bloemenkwekers en groententelers uit Jinmalun alleen goedkeuring hebben voor tijdelijke landhuur die elk jaar moet worden geüpdatet.

Hij wees erop dat eigendom niet is gegarandeerd en dat het niet raar is dat kwekers niet durven te investeren. Bovendien zijn de operationele kosten van traditionele en relatief intensieve arbeid jaar na jaar gestegen, terwijl de productie niet is gestegen. Wanneer bloemen op de markt worden gebracht, zijn hun prijzen hoger dan de algemene marktprijs, wat leidt tot de verslechterende marktpositionering en een vicieuze cirkel, waardoor het moeilijk wordt om duurzame ontwikkeling te bereiken.

"De kwaliteit van de Cameron Chrysant is wereldberoemd"
Li Bingfu, voorzitter van de Cameron Highlands Flower Industry Association, zei in een interview dat de kwaliteit van Cameron Chrysant tot de beste ter wereld behoort. Een Nederlands bedrijf heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het planten van chrysanten in Vietnam. De totale export van Cameron Chrysant is afgenomen, maar de situatie is nog niet zo ernstig.

Hij zei dat Maleisische chrysanten voornamelijk worden geëxporteerd naar Japan en Thailand, goed voor 50% van de totale export, terwijl andere overzeese markten, waaronder Singapore, Hong Kong, Australië, het Midden-Oosten en Indonesië, de Russische markt nu verkennen en moeite doen om China binnen te komen.

Met betrekking tot geavanceerde beplanting zei hij dat, omdat het terrein van de Cameron Highlands oneffen is, het niet volledig het handmatige planten en oogsten kan vervangen. De machines die momenteel worden gebruikt, kunnen slechts 10 tot 20% van het werk ondersteunen, anderen hebben mankracht nodig.

Om de bloemensector van Cameron te ontwikkelen, heeft de Flower Industry Association een memorandum van samenwerking getekend met de Guangdong Academy of Agricultural Sciences voor de oprichting van het Guangdong-Malaysia Flower Technology Demonstration Transfer Center in Cameron. De strategie is om de bloemsoorten van de Chinese provincie Guangdong en de verbeterde bloemsoorten en -technieken uit Maleisië te exporteren naar ASEAN-landen buiten Maleisië, zodra het centrum is voltooid, door de oprichting van het 'China-Malaysia Flower Production and Sales  Information Service Platform'.

Er wordt aangenomen dat de bloemensector van Cameron de eer van 'kwaliteitsborging' nog steeds kan handhaven.

Bron: kwongwah.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven