9,5 miljoen bezoekers verwelkomd

Beijing Horticulture Expo afgesloten

Na 162 dagen, 3284 culturele activiteiten georganiseerd door meer dan 100 landen en bijna 9,5 miljoen bezoekers, kwam zondag 7 oktober jl. de International Horticulture Exhibition in Beijing tot een eind. In onderstaande vertellen de initiatiefnemers van de Nederlandse inzending over hun deelname en ervaringen.


Annemarie Jorritsma en Wim Geerts voor de Holland Garden

Drie seizoenen lang stond een oppervlakte van maar liefst 503 hectare grond in het teken van de internationale maar vooral Chinese sierteelt. Met oog voor de ontwikkeling van ‘de groene stad’ ontwierp en onderhield landschapsarchitect Niek Rozen de Nederlandse inzending. Verschillende elementen van de Nederlandse cultuur, de tuinbouwtechnologie en onze ideeën over duurzame tuinaanleg kwamen hierin terug. We besloten te kiezen voor een open tuin, zonder gebouw en/of paviljoen; een stukje groen, gewoon een tuin waar iedereen doorheen kon lopen of even uit kon rusten en zonder commercieel oogmerk. Een aantal staalconstructies vormden transparante dragers voor informatie over de Nederlandse tuinbouwsector.

In de afgelopen maanden hebben niet alleen honderd duizenden Chinezen een bezoek gebracht aan onze tuin. Ook brachten verschillende eregasten een bezoek, waaronder de secretaris generaal van het ministerie van LNV de heer Jan-Kees Goet en Nederlandse commissaris voor de Beijing Expo en president van de topsector tuinbouw en uitgangsmateriaal, de heer Loek Hermans. En de Nederlandse betrokkenheid bleef niet onopgemerkt. Op de laatste dag van de expo werd de Holland Garden bekroond met de een ere-certificaat en een Special Award voor haar deelname en in het bijzonder voor de niet commerciële insteek. De award werd door ons trots in ontvangst genomen.

Maar daarmee was de expo nog niet helemaal ten einde. Zoals het een Chinees evenement betaamd, werd in de aanwezigheid van diverse Chinese high levels, waaronder premier Li Keqiang, verschillende buitenlandse vertegenwoordigers waaronder senator en Commissaris-generaal van de Floriade Almere 2022 Annemarie Jorritsma en onze ambassadeur Wim Geerts de expo ceremonieel afgesloten. Toespraken, muziek, dans en natuurlijk het nodige vuurwerk sierde voor de laatste dag de tuinen.

De ceremonie was live op de televisie te volgen en werd door miljoenen mensen bekeken. Maar het was niet alleen de traditionele media die aandacht schonk aan het evenement, ook op de Chinese sociale media was de ceremonie met meer dan 18 miljoen ‘clicks’ een trending topic.

Wat er op de langer termijn zal gebeuren met het expositieterrein is nog niet bekend. Wel heeft de organisatie de expo tijdelijk opengesteld voor de lokale bevolking ter compensatie voor al de overlast van het afgelopen half jaar. De Nederlandse aanwezigheid was dermate succesvol dat dit heeft bijgedragen aan de intentieovereenkomst tussen de China Flower Association en de Floriade-organisatie, waarin China belooft aan de Floriade A’dam-Almere 2022 deel te nemen.

bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.