Colombia: "Boeketten maken is een van onze specialiteiten geworden"

Op 40 hectare teelt Inverpalmas rozen, anjers en trosanjers, verdeeld over twee locaties (30 ha en 10 ha). Beide bevinden zich in de Savannah de Bogota, dicht bij de hoofdstad van Colombia. Ze maken ook al een aantal jaren boeketten op aanvraag, maar in de afgelopen jaren zijn ze dit meer gaan promoten. Volgens Jose Enrique Gutierrez is het maken van boeketten nu een van hun sterke punten geworden. "We kunnen allerlei boeketten maken", vertelt hij.


Jose Enrique Gutierrez, Sales & Marketing Services van Inverpalmas met de Lemonade-roos

De VS is de belangrijkste markt voor de handgebonden boeketten, die de kweker maakt van louter eigen bloemen, anjers, trosanjers en rozen. Op vraag van de klant kopen ze boeketvullers en andere producten in van collega kwekers.

Boeketten worden gemaakt bij Inverpalmas

Voor de meer complexe boeketten met verschillende variëteiten, wordt een speciale mal gebruikt waarin elke bloem afzonderlijk wordt geplaatst. Wanneer hij eruit wordt gehaald wordt hij gedraaid en blijft hij uit zichzelf staan.

Inverpalmas levert in alle varieteiten ook monobossen. De rozen gaan voornamelijk naar de VS (ongeveer 80 procent), en de anjers en trosanjers gaan voornamelijk naar Azië en Europa (ongeveer 60 procent, en ongeveer 40 procent naar de VS).

Rozen - kortere stelen
Inverpalmas kweekt rozen op 15 ha. De belangrijkste markt was vroeger Rusland, waaraan zij stelen van 80 en 90 cm leverden. Toen de crisis dit land trof, begon de kweker zich op andere markten te richten en zag men kans kortere lengtes af te zetten in de VS. "We hebben besloten om de kwekerijen te veranderen om productiever te worden. Nu telen we 50-60 cm stelen die worden gebruikt in boeketten en worden verzonden in monobossen."

Anjers - altijd uitverkocht
De anjer is de groeiende markt. Enkele jaren geleden betraden ze twee nieuwe markten en sindsdien zijn ze altijd uitverkocht. "De afgelopen vier jaar sturen we bloemen naar Korea en sinds vorig jaar zijn de volumes echt interessant geworden", vertelt Guttierez. "Koreanen zijn op zoek naar producten van goede kwaliteit en zijn bereid daarvoor te betalen."

Een andere markt die steeds interessanter is geworden voor Inverpalmas is Polen. "We begonnen 5-6 jaar geleden de eerste bloemen naar dit land te verzenden. Het was langzaam en riskant, maar nu hebben we een aantal solide klanten die flinke volumes afnemen."

Anjers - nieuwe variëteiten
In de anjers wil Inverpalmas graag de nieuwste variëteiten blijven kweken. "Met anjers is het moeilijk om de verschillen in kwaliteit te zien, daarom proberen we anders te zijn in de variëteiten die we leveren." Om het nieuwst mogelijke assortiment te hebben, planten ze elke variëteit slechts twee jaar. "Dan besluiten we of we ze vernieuwen of niet. De variëteiten met 'antieke' kleuren doen het bijvoorbeeld momenteel erg goed. We hebben daarom besloten om meer van deze variëteiten te planten."

Certificering
Naast de Rainforest-certificering is de kweker ook gecertificeerd door Walmart in de VS, die zelf controleert op duurzaamheid, arbeidsomstandigheden en de kwaliteit van het product. Vroeger had men het oranje label, onlangs heeft men het groene label gekrege. "We zijn daar erg trots op."

Plannen voor de toekomst
Inverpalmas is al 30 jaar actief. Door de jaren heen veranderde men van markten en dus van variëteiten. Omdat de vraag naar anjers de afgelopen jaren sterk is toegenomen, zullen ze waarschijnlijk enkele van de oude rozenrassen vervangen door anjers om aan de vraag te voldoen. Bovendien werken ze hard om te zien wat ze kunnen doen om het bestelproces voor hun kopers sneller te maken. "We proberen de huidige technologieën te gebruiken en creatiever te worden in onze dienstverlening. We ontwikkelen momenteel een systeem om online bestellingen te plaatsen."

Voor meer informatie:
Inverpalmas
Jose Enrique Gutierrez
Email: enrique@agenteinverpalmas.com  
www.inverpalmas.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven