Icon Selections debuteert op Proflora

"Wij zijn de enige die alle veredeling hier in Rionegro organiseert"

Geduld loont, dat geldt voor veel dingen in het leven, en vooral voor het opzetten van een nieuw bedrijf. Op de Proflora 2019 kon 'debutant' Icon Selections na verschillende jaren van voorbereiding dan eindelijk het bedrijfslogo en de rassen aan het internationale publiek presenteren. 

Jan Haaksman en Juan Felipe Gil van Icon Selections op de Proflora 2019.

Icon Selections werd vijf jaar geleden in Colombia opgericht en heeft sindsdien een batterij commerciële chrysantenrassen op de markt gebracht. Op de Proflora toonden zij o.a. de troschrysanten Yellowstone, Clarity, Airbrush en de vintage-kleurige pluizer Linette, die aan twee veredelingswedstrijden meedeed.

Yellowstone, Clarity en Airbrush.

Everest, Linette en Novastar.

Yellowstone is samen met Testarossa, Mark Twain en Timber een van de bestsellers, vertelt medeoprichter Jan Haaksman. Daarnaast waren ook nieuwe rassen te zien. "We introduceerden kleinbloemige en mini pom pom rassen, die betrekkelijk nieuw zijn voor Colombiaanse kwekers. De Amerikaanse markt is er dol op. Ze doen het uitstekend in boeketten."

Naar eigen zeggen heeft men zich in de verdeling vooral toegelegd op hardheid. Transport via zeecontainers neemt de laatste jaren sterk toe en daarvoor is een sterk gewas noodzakelijk.

Volledig veredelingsprogramma in Rionegro
Het veredelingsprogramma van Icon Selections bevindt zich in Rionegro, waar ongeveer 90% van de Colombiaanse chrysanten gekweekt worden. Dit gebied heeft het perfecte klimaat voor chrysanten. "Wij zijn de enige chrysantenveredelaar in Rionegro die 100% van onze veredeling ook daadwerkelijk hier", vertelt Haaksman. "Ik denk dat dat goed is, omdat we er trots op zijn Colombiaans te zijn. De president benadrukte dat we onze in eigen land ontwikkelde rassen moeten promoten."

De oranje roos Clementina, één van de introducties en ook op de Proflora te zien.

Meer dan chrysanten
Naast het veredelen van chrysanten selecteert en brengt Icon Selections ook chrysantenrassen op de markt voor Fleurations, rozenkweker Select Breeding, alstroemeriakweker en veredelaar Melenhorst Alstroemeria en asters en solidago van veredelaar Nachtvlinder, beiden gevestigd in Rionegro en Bogota. "Momenteel hebben we 25-30 commerciële rassen chrysanten, rozen, asters, solidago en alstroemeria."

Voor meer informatie:
Icon Selections S.A.S.
Jan Haaksman
Email: jhaaksman@icon-selections.nl  
T:  +31646233818

Juan Felipe Gil
Email: juan.gil@icon-selections.com  
T: +57304 5951407


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven