Toepassen Asperello in vruchtgroenten en sierteelt

"Gezond wortelmilieu begint al bij de plantenkweker"

Het biologische fungicide Asperello van Biobest geeft bodemschimmels geen kans en bestrijdt deze actief. Als plantenkwekers dit middel al toedienen, is het effect het grootst. Dat zet telers van tomaten, paprika’s en komkommers bij de start van het seizoen direct op een voorsprong, aldus de producent van gewasbeschermingsmiddelen.

Biobest introduceerde Asperello T34 Biocontrol enkele jaren geleden, onder meer voor de bestrijding van Pythium in groententeelt. Het is een sterke versie van de bekende Trichoderma-schimmels. Hoe eerder de goede schimmel zijn werk kan doen, hoe beter.

Sarah van Beneden, Product Manager Microbials bij Biobest licht toe waarom. “De Trichoderma-stam 34 koloniseert namelijk de wortels van de plant. De schimmeldraden leggen een soort netje rondom de wortels aan. Zo hebben ziekteverwekkende schimmels geen kans om bij de wortel te komen. Asperello doet overigens nog meer. De schimmel parasiteert namelijk de ziekteverwekkers en breekt ze zo af.”

Voorsprong
Het is dus van groot belang om met de toediening van Asperello zo vroeg mogelijk te starten. “Preventieve inzet is een vereiste. Als het middel al bij de plantenopkweek wordt toegediend, is de bescherming optimaal. Als de teler start met planten die met Asperello zijn behandeld, hebben deze een voorsprong. Daarom wijzen wij telers van tomaten, komkommers en paprika’s daar graag op. Dan kunnen zij dat bespreken met hun plantenkweker.”

Voor een goede bescherming tegen Pythium kan de teler na het planten het beste Asperello elke 12 weken preventief toedienen. “Dat kan gemakkelijk via het irrigatiesysteem, omdat het middel goed oplost.”

Internationale resultaten
Met deze Trichoderma schimmel zijn in de Verenigde Staten, Frankrijk en Spanje positieve resultaten geboekt, zowel in de groententeelt tegen Pythium als in de sierteelt tegen Fusarium. Ook in Nederland en België kiezen steeds meer telers voor de biologische bestrijding voor schimmelziekten. “De toelating verschilt per land. Voor tomaat, paprika en aubergine heeft Asperello in Frankrijk, Nederland en België een toelating voor de bestrijding van Pythium, in België ook voor komkommer. In Nederland denken we die laatste erkenning in 2020 te krijgen.”

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.