"Vanaf 2020 stapsgewijs naar minimaal 150 hectare kas per jaar"

Start bouw Horti Center in Shandong, China

Nederlandse tuinbouwtoeleveranciers, opleidings- en onderwijspartners, de Chinese overheid en gerelateerde investeerders waren vorige week gezamenlijk aanwezig bij de officiële aankondiging van de start van de realisatie van het eerste Chinese multifunctionele Horti Center in Shandong (DHC).

Van links naar rechts: Perry van Adrichem (Hortitech), Marcel Schulte (Holland Gaas), Peet van Adrichem (Hortitech & DCA & in strategie- en designteam binnen DSG), Ruud Schenkels (De Gier Motoren), Pim van Adrichem (Hortitech), Pascal den Heijer (Holland Screens International), Fokke Kracht (Van der Valk Horti Systems), Don Kester (Priva), Jörgen Kint (DSG & DGOG & DCA) en Frank Boers (BOAL). Oscar Niezen (vertegenwoordiger voor Lentiz C&C ) ontbreekt op de foto, evenals Theo Stolze (Stolze)

Het doel dat DSG voor ogen heeft met dit functionele Horti Center is om de co-creator en sleutelfunctie te zijn van een moderne tuinbouwindustrie in China met zijn basis in Shandong, de groenten producerende provincie van China. De provincie Shandong heeft zo’n 300.000 ha solarkassen en 675.000 ha multispan foliekassen en tunnels. 

Het plan is recentelijk geadopteerd door belangrijke spelers welke deelnemen in het bedrijf Shandong Dutch Standard Greenhouse Agricultural Technology Co., Ltd. (DSG). Onder hen de Nederlandse partij Dutch Greenhouse Operation Group B.V. (DGOG), en de Chinese partijen China National Minorities Economic Technology Development Company middels Zhongmin Jingkai Technology Development Co., Ltd. (CNMED-T) en Capital Development Investment Fund Management (Beijing) Co., Ltd. (CDIFM) welke een samenwerking is van 11 Chinese banken en financiële instituten.

Beide Chinese partners zijn op aanwijzing en in opdracht van de Chinese overheid hun focus en financiële slagkracht gaan richten op de plattelandsgebieden met als doel het verbeteren van de lokale economie en levensstandaard van de plaatselijke bevolking. DSG is de uitvoerende partner voor projectontwikkelingen in het kader van moderne tuinbouw en Horti Center spin-offs.

Vanaf 2020 stapsgewijs naar minimaal 150 hectare per jaar
DSG heeft aangekondigd dat het plan is om meer commerciële productiekassen te realiseren vanaf volgend jaar en stapsgewijs uit te bouwen tot minimaal 150 tot grofweg 250 ha per jaar, waarbij eigen middelen worden aangewend.

Daarnaast geeft DSG aan dat er gelijktijdig ingespeeld wordt op het samen realiseren van projecten voor derden. De werkwijze en visie van DSG vraagt om een opschaling die gebalanceerd uitgevoerd gaat worden. Aan de ene kant zullen de Horti Centers voldoende werknemers gaan afleveren en aan de andere kant zullen er voldoende goede kassen gebouwd worden. De implementatie voor teelt ondersteuning loopt parallel aan de ontwikkelingen.

Voedselveiligheid
Het traject naar, en het produceren van voedselveilige groenten is een belangrijk item volgens DSG, zo ook voor  projecten van derden. Om hiervoor in te staan, komt er een autonoom Horti Quality Office (HQO) waarbij governance in ontwerpfase en op de bouw ervoor zorg draagt dat er kwalitatief goede productiekassen komen.

Een departement binnen deze toezichthouder ziet erop toe dat bedrijven in overeenstemming werken met de eisen welke aan voedselveiligheid mogen worden gesteld en product eisen worden opgevolgd.

Binnen de implementatie zijn tevens protocollen voor distributie, track & tracing van toepassing. DSG geeft tevens aan dat er middels hun netwerk een marktbenadering is die mogelijk maakt dat er iets meer betaald wordt voor premium producten.

Nauwe samenwerking Chinese en Nederlandse partijen
Het is de bedoeling dat DSG een belangrijke tuinbouw projectontwikkelaar wordt in China met korte lijnen richting het Horti Center, waarin er nauwe samenwerking met de Nederlandse bedrijven en instituten is, welke lid zijn van de Dutch Chinese Association for the Promotion of Horticultural Cooperation (DCA)

V.l.n.r foto 1 - Officiële start van de realisatie van het Horti Center; foto 2 - Officiële aankondiging van het Horti Center in aanwezigheid van overheden, investeerders en de Nederlandse delegatie; foto 3 - Eerder bezoek van AAB BM International aan DSG in Dezhou van links naar rechts Mr. Lei Xu voorzitter van DSG, Anton Hanemaaijer architect, Jörgen Kint DSG; foto 4 – Impressie van het Horti Center in Shandong

Naast het feit dat diverse bedrijven zich al bij DSG hebben gemeld met de wens om deel te nemen en zich momenteel verdiepen in de mogelijkheden, geeft DSG aan dat meer bedrijven welkom zijn. "Er is zeker behoefte aan meer disciplines, specialismen op alle niveaus om tot een sector brede interpretatie te komen die kan meegroeien met de gewenste uitbreidingsplannen. Naast de Nederlandse tuinbouw zijn ook internationale bedrijven die op Nederlands tuinbouwniveau actief zijn welkom."

Volgens DSG is er voldoende werk waardoor lokalisatie, kostprijsverlaging en capaciteitsgroei belangrijker zijn dan interne concurrentiegedachten omdat marktconforme prijzen altijd op de agenda zullen staan.

Instappers helpen
DSG wil passende ondersteuning bieden, ontzorgen, co-investeren en financieren waar nodig voor de bedrijven die zich in enige vorm willen binden en positioneren in Shandong. "De positie van het cluster van bedrijven staat voorop en de DCA zal richting China het gezicht vertegenwoordigen voor projecten en daarmee de merken en producten binnen het Horti Center nationaal promoten. Daarnaast wordt alles in het werk gesteld ervoor zorg te dragen dat het Horti Center voldoende opschaling van kundige mensen verzorgt voor alle disciplines binnen de tuinbouwsector."

Kort samenvattend stelt DSG dat het eerst op samenwerking aankomt, ten tweede op lokalisatie, ten derde op opschaling van capaciteit en hieruit vloeit voort het behoud van de Nederlandse tuinbouwexportpositie, hetzij voor een groot deel vanuit China in de toekomst.

Voor meer informatie:
DHC – DCA - DSG – DGOG
www.nl-dca.com 
www.cn-dsg.com
www.greenhouseoperation.nl 
info@greenhouseoperation.nl 

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.