Nieuwe stemmingen op de agenda

Brexit-update: Johnson vraagt tegen zijn zin om uitstel tot 31 januari 2020

Zaterdag had de dag moeten worden waarop het Britse parlement zou stemmen over de Brexitdeal van Johnson met de EU. Het eindigde in een anticlimax. De deal werd niet in stemming gebracht nadat het parlement een amendement van Oliver Letwin had aangenomen. Daarin wordt bepaald dat eerst het wettelijke kader rond de uittreding van het VK moet zijn geregeld voordat het parlement kan instemmen met een akkoord.

Op het programma
Door het aannemen van het amendement besloot Johnson de deal niet in stemming te brengen in het parlement. Later op de dag vroeg hij de EU officieel om uitstel van de Brexit tot 31 januari 2020. Dit deed hij met tegenzin en hij gaf de EU dan ook het advies mee geen uitstel te geven. De EU heeft nog niet gereageerd op het officiële verzoek.  

Vandaag wil Johnson alsnog de deal in stemming brengen om in ieder geval steun te krijgen voor zijn deal. De oppositie wil dat nog tegenhouden via de Kamervoorzitter die nog de macht heeft om deze stemming tegen te houden. Ondertussen zoekt Labour toenadering tot de DUP en de rebellerende Tories om de oppositie te verenigen en zo de deal van Johnson tegen te houden.

Morgen stemt het parlement over het plan van Boris Johnson om het wettelijke kader er de komende week doorheen te jagen zodat hij alsnog een deal kan sluiten met de EU voor de deadline van 31 oktober. Welke wending de Brexit-soap daarna gaat nemen is onzeker. Wordt vervolgd.

bron: the Guardian


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven