Afdekken van waterbuffers voorkomt verdamping en algengroei

Tholen - “Wereldwijd krijgen we veel vraag naar afdekking van wateroppervlakte”, vertelt Bas van der Elst van Hendic. “Door verdamping gaat er anders veel kostbaar water verloren. En zonder adequate afdekking veroorzaakt algengroei problemen in de filtratie- en druppelsystemen. Water opslaan in silo’s en bassins is belangrijk, maar we moeten dat afdekken niet ook onderschatten. Als je de bassin voor minimaal 82 procent kunt afdekken en de silo voor 100 %, maak je optimaal gebruik van je waterbuffer.”

Bas van der Elst.

Steeds grotere bassins
Bas van der Elst en Nicolle Peetoom van Hendic merken dat er steeds meer waterbassins worden aangelegd bij zowel de open als bedekte teelt. “Bassins van 30.000 m³ zijn geen uitzonderingen meer bij een tuinbouwbedrijf. Dit is een verandering in de sector, die toch wel de impact ervaart van klimaatveranderingen en wat zorgt voor de steeds langere, drogere zomers.

DelaFloat op een drietal silo's.


DelaFloat op een bassin.

Afdekking met drijfzeil
Vanwege het grote oppervlak van een bassin kan er veel verdamping ontstaan. Door de afdekken met een drijfzeil op het water, een gesloten DelaFloat systeem, is dit probleem goed op te lossen. “De witte reflecterende toplaag zorgt voor minder opwarming van het water door weerkaatsing van de UV-straling. Algen krijgen haast geen kans om op de folie te groeien door de gladde oppervlakte. Daarmee voorkom je problemen in de filtratie en druppelsystemen. Last but not least kun je ook meer water in het bassin kwijt doordat de afdekking zorgt voor minder golfslag.”

Voor meer informatie:
Hendic
Goirkesstraat 1a
4885 KS Achtmaal
Nederland
T:+31(0)76-5976665
info@hendic.nl
www.hendic.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.