Tholen - Een gewaarschuwd mens telt voor twee en bij sommige zaken kunnen we niet vaak genoeg waarschuwen. Brexit, het komt de meeste mensen misschien wel de neusgaten uit maar toch, bent u voorbereid op Brexit? Toen Ronald Hoekstra van CSI-fresh die vraag gisteren stelde was er maar een aanwezige in de zaal die aangaf niet voorbereid te zijn op wat er aan zit te komen.
Bas Kruiswijk, Richard Riesveld en Floris Kinkel van Firma Levarht
Ronald Hoekstra (CSI-Fresh) wees de aanwezigen op een goede voorbereiding
CSI-Fresh
GroentenFruit-huis organiseerde samen met Rabobank, NVWA en CSI Fresh op maandag 7 oktober een bijeenkomst voor de AGF-sector om kennis mee te geven over wat er allemaal gaat veranderen bij een Brexit. In het voorbeeld van Ronald is daarvoor de samenwerking gezocht aan beide kanten van het kanaal. Zijn waarschuwingen: Denk aan je EORI-nummer, emballage, retourladingen, BTW, douanedocumenten en Fytosanitaire documenten.
René Gomersbach van de Rabobank en Daco Sol van GroentenFruit-huis
NVWA
“Als het VK straks met een no-deal de EU verlaat dan wordt het een land gelijk aan Togo,” vertelt Peter Verbaas, coördinator Brexit bij het NVWA, de zaal. “Alleen dan veel dichter bij de deur en dat kan voor problemen gaan zorgen in het regelen van de juiste documenten.”
De NVWA heeft echter zijn maatregelen genomen en faciliteert straks in de nodige certificaten die nodig zijn voor de handel met het VK. Al kan het voor sommige aanvragen langer duren en dat gaat men zeker merken in de supply chain.
Kees van den Bosch (Freeland) en Alie van den Berg (Haluco)
Peter Verbaas sprak namens de NVWA op de bijeenkomst
Ferry Verbraeken en Niels den Haan van Combilo
Twijfels
Tijdens de lezingen van Ronald en Peter werd het duidelijk dat er toch nog wat twijfels bestonden bij het publiek. Bijvoorbeeld een VK EORI-nummer dat was afgewezen, emballage waarvan het niet duidelijk is of deze heat treated zijn (straks van belang voor de handel buiten de EU), etc.
Sommige handelaren gaven ook al aan straks geen retouren meer aan te nemen. Het kost teveel tijd en teveel moeite om te regelen. De ketenregistratie (voorraadregister) is ook nog een punt van aandacht. GroentenFruit-huis maakt zich sterk om dit voor meer producten te regelen. Op deze manier kunnen producten in voorraad al gekeurd worden door de NVWA voor een fytosanitair certificaat. Dat gebeurt bijvoorbeeld al bij uien. Die fytosanitaire documenten waren een duidelijk punt van zorg. Hoe gaat dat bijvoorbeeld straks met producten die retour de EU in moeten?
Jilles van der Stappen (Timerfruit) en Michel Frings (Hillfresh)
Datum
Als het VK de EU definitief verlaat is de datum na zes maanden belangrijk om in de gaten te houden. Dat is de tijd waarin het VK regels kan opstellen voor de handel bij de WTO, denk aan bijvoorbeeld invoerrechten op bepaalde producten. Dichterbij ligt echter de EU-top volgende week op 17 en 18 oktober. Op 31 oktober kan het spannend worden al kwam ook de datum van 1 januari 2023 voorbij. Achteraf bleek toch dat er nog altijd veel onduidelijk is over sommige zaken. Wel hebben de aanwezigen op meerdere punten weer wat opgestoken over wat hun te wachten staat.
Wim de Viet (Douane) en Richard Canninga (Anaco & Greeve International)
Christel Voermans (QPI) en Joyce Goedman (Frigo Breda)
Johan de Engelse (FrugiCom) en Bas Kruiswijk (Firma Levarht)
Voor meer informatie:
GroentenFruit-huis
Daco Sol
Tel: +31 (0)79 368 11 20
Mob: +31 (0)6 131 76 294
[email protected]
www.groentenfruithuis.nl