Het project "RoBoCut" van de Breemse plantenfabrikant Bock Bio Science GmbH heeft de Bremen Environmental Award 2019 gewonnen. Met hun innovatieve robotsysteem hebben de ontwikkelaars van de eerste volledig geautomatiseerde productiemethode voor plantenweefselkweken 19 concurrenten achter zich gelaten bij de competitie.
De BAB, de ontwikkelingsbank voor Bremen en Bremerhaven, onder het beschermheerschap van de senator voor klimaatbescherming, milieu, mobiliteit, stedelijke ontwikkeling en behuizing, reikt de Bremen Environmental Prize uit aan de beste milieuvriendelijke oplossing in de regio. De winnaar heeft een bedrag van €10.000 ontvangen.
Foto: Frank Pusch
De senator voor klimaatbescherming en milieu, dr. Maike Schaefer, bracht hulde aan de winnaar tijdens de ceremonie waarbij 300 gasten aanwezig waren. "Met BoCut is Bock Bio Science erin geslaagd om een technische innovatie te ontwikkelen waarvan de milieu-impact toonaangevend is voor de bio-economie. De uitstoot van het door het milieu beschadigende CO2 en het gebruik van bestrijdingsmiddelen kan flink gereduceerd worden dankzij het volledig automatische plantenteeltsysteem." De teelt van plantenweefselkweken vindt meestal handmatig plaats in lagelonenlanden. Door de teelt met het RoBoCut-systeem kunnen de kweken weer teruggebracht worden naar geïndustrialiseerde landen en verder geteeld worden onder laboratoriumomstandigheden zonder menselijke tussenkomst. De robot is een volledig geautomatiseerde en steriele productiecel die werkt met 3D-beeldherkenning, kunstmatige intelligentie, deep learning-software en lasertechnologie. Transportroutes of besmetting en de daarmee gepaard gaande productieverlies worden zo vermeden en tegelijkertijd worden de efficiëntie en toegevoegde waarde op de locatie verhoogd.
Foto: Alexander Flögel
Ralf Stapp, directeur van de wedstrijdorganisator, BAB, ziet daarom het economische voordeel van de locatie in Bremen, naast ook de verbeteringen die het aanbrengt voor het milieu: "Met RoBoCut kan Bock Bio Science zijn weefselkweken voor agrarische en tuinbouwplanten gewoon hier in Duitsland gaan telen. Bovendien vertegenwoordigt de productie en verkoop van de 'made in Bremen' robottechnologie ook een veelbelovende innovatie op de groene economische markt."
Foto: Alexander Flögel
De eigenaren van Bock Bio Science, Friederike en Stephan von Rundstedt zijn enorm blij dat ze de Bremen Environmental Prize 2019 hebben gewonnen: "Deze waardering is een verdere bevestiging van ons werk, omdat planten de basis zijn van ons leven en we willen graag bijdragen aan het behoud van een intact milieu, met behulp van de RoBoCut-technologie. Dit is echter alleen mogelijk met een consistente bronefficiëntie en een duurzame plantenteelt."
Rytle GmbH, Saacke GmbH, Siebdruck Center, Sonnentracht GmbH en swb Erzeugung AG & Co waren ook genomineerd voor de Bremen Environmental Award 2019. Alle zes bedrijven hebben hun projecten aan de jury gepresenteerd, die bestond uit vertegenwoordigers van de BAB, de Kamer van Koophandel in Bremen, bestaande uit het IHK voor Bremen en Bremerhaven, de Kamer voor Ambrachten in Bremen, het lokale klimaatbeschermingsagentschap energiekonsens, agentschappen voor bedrijfsontwikkeling BIS Bremerhaven en WFB Wirtschaftsförderung Bremen GmbH, RKW Bremen GmbH en het Klimaat- en Milieubeschermingsdepartement in Bremen, die de uiteindelijke winnaar heeft geselecteerd.
Voor meer informatie:
www.bremerumweltpreis.de
www.bockbioscience.com