Glastuinbouw steunt actie van de boeren

Trekkers, tractoren en overal boeren en tuinders op pad. De protestactie met de #trotsopdeboer in Den Haag en Groningen houdt Nederland flink bezig en kan op steun rekenen vanuit de glastuinbouw. Dat zegt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland op het moment dat boeren uit alle delen van het land op weg zijn naar het Haagse Malieveld. “Zo ga je niet om met hardwerkende mensen, die zich dagelijks met hart en ziel inzetten voor ons voedsel.”

Van der Tak begrijpt volledig dat de maat van de agrarische sector vol is. “De maatregelen rond PAS – Programma Aanpak Stikstof – vormen de spreekwoordelijke druppel. Een besluit dat ook grote impact en gevolgen heeft voor de glastuinbouw. Maar de boeren worden al veel langer en vaker in het verdomhoekje gezet door de politiek. En dat is niet terecht.”

Onacceptabel
De voorzitter van Glastuinbouw Nederland doelt onder andere op geluiden uit politiek Den Haag dat de veestapel moet worden gehalveerd om het stikstofprobleem op te lossen. “Dat is onacceptabel, zeker als je beseft dat de veestapel de afgelopen dertig jaar al zeer fors is ingekrompen.”

Ook beschuldigingen als ‘gifspuiters’ zijn volgens Van der Tak niet alleen stigmatiserend en buitenproportioneel, maar vooral ook onjuist. “Akkerbouwers en tuinders, zowel onder glas als in de vollegrond, gebruiken alleen gewasbeschermingsmiddelen met een officiële toelating en vastgestelde toepassing. Dat kan en mag je niet typeren als ‘gif’. Zeker niet als je in ogenschouw neemt dat telers primair kiezen voor een biologische aanpak en de inzet van groene middelen.”

Trots
De Nederlandse land- en tuinbouw zet volop in op duurzaamheid, benadrukt Van der Tak. “Dat verdient veel respect, zowel van de politiek als van de maatschappij. De realiteit is dat boeren de waardering die ze verdienen op deze manier moeten afdwingen. Namens de Nederlandse glastuinbouw kan ik niets anders zeggen dan dat ik trots ben op onze boeren.”

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.