Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
12e BIJendiner Honey Honey

Bedrijven maken zich sterk voor meer wilde bloemen

Vrijdagavond 27 september was het 12e BIJendiner, georganiseerd door Deborah Post van Honey Highway, op landgoed Op Hodenpijl in Schipluiden. Er was een grote opkomst van het bedrijfsleven. Voorafgaand aan het diner was er een rondleiding langs de bijen en over het biologische bloemenveld.

Na het diner, van oogst uit de biologische tuin op de Buitenplaats, gaven Deborah Post en Peter de Groot een update over Honey Highway en de oogstwinning van de natuurzaden. Met onthullende resultaten van bedrijven, die ook de Bij redden met Honey Highway.

Na het diner gingen de 90 gasten het kerkje in waar ze de nieuwste video van Honey Highway zagen met met beelden van in bloei staande bermen. Deborah benadrukte dat Honey Highway geen zak bloemenzaad is maar een totaalconcept. “We gaan naar de berm toe of de grond schraal is, wat er moet gebeuren om de grond in orde te maken en stemmen de inheemse natuurzaden af op de regio, grondsoort en aangrenzend gebied. Als de gronden ingezaaid zijn dan gaan we nog met schoolkinderen en bestuurders zaaien, verzorgen de media er om heen en we doen de nazorg voor jaren”.

Over de natuurgebieden in alle provincies van Nederland waar de inheemse biologische natuurzaden uit gewonnen worden, hoe geoogst wordt en hoe de zaden geschoond worden, legde partner Peter de Groot uitvoerig uit.

Ook werd door Deborah nog teruggegrepen op het Nationaal Bijengezondheid Actieprogramma, zoals dat acht jaar geleden is neergezet en zij trok de volgende conclusies:

  1. Er wordt meer onderzoek gedaan naar bijengezondheid i.p.v. naar Varoamijt, veroorzaakt door kunstmatige omgang met bijen: een ‘superbij’ kweken en klonen;
  2. Er komen meer jonge imkers;
  3. Er worden minder bestrijdingsmiddelen gespoten;
  4. Er moeten meer wilde bloemen komen.

“Dit laatste punt vergeten we steeds en heeft een extra boost nodig,” aldus Deborah.

Overhandiging van de BIJendisplay en de zak met bloemenzaad

Grote projecten geïnitieerd door ondernemers
En die boost werd gegeven door ondernemers, aldus de initiatiefnemers. Dit is een greep uit de projecten:

Dutch Flower Group en Stichting Leefomgeving Schiphol hebben op grote schaal projecten geïnitieerd, die worden nu uitgevoerd. Op Schiphol Rijk is in de afgelopen weken 30.000 m2 ingezaaid en is een bijenvolk geplaatst. In het voorjaar worden excursies gegeven langs de bloemen en bijen aan de duizenden mensen die er werken.

Deborah gaat langs de 38 bedrijven die gesitueerd zijn aan de Honey Higway in Aalsmeer, te weten bedrijven die gesitueerd zijn op het veilingterrein van Royal FloraHolland. Bij al deze bedrijven gaat zij aan de medewerkers het principe van Honey Highway uitleggen. Verder organiseert zij workshops wat zij zelf als bedrijf kunnen doen.

Om dit kracht bij te zetten is vrijdagavond een bijna 2 meter hoge Honey Highway-display onthuld en overhandigd aan de 1e ondernemer van deze 38 bedrijven. De display kan bij deze bedrijven geplaatst worden bij hun entrée om zowel medewerkers als bezoekers/relaties te informeren over Honey Highway. Zij kunnen zakjes biologische bloemenzaden voor thuis, in de tuin, meenemen en eventueel een leaflet met de uitleg over Honey Highway.

Controversiele acties voor meer wilde bloemen
Kompaan bier heeft ivoor het 2e jaar een bier voor Honey Highway gebrouwen waarvan 82.000 liter verkocht is via horecagelegenheden en voor het schap van de Albert Heijn. Op de fles stond vermeld “per fles zaait u 0,5 m2”. Vrijdagavond werd een grote zak inheemse bloemenzaden overhandigd, als symbool. Lubbe Lisse, een bollenbedrijf, geeft met het Honey Highway-concept een boost aan het vergroten van de vakken met biologische bloembollen gemeentebermen met als doel dat er nog meer kwekers biologische bloembollen beschikbaar gaan maken. Bloembollen in combinatie met inheemse natuurzaden voor een langere bloeiperiode.

Een aantal ondernemers heeft een grote financiële ondersteuning gegeven aan Praktijkles ‘Red de Bij’ aan basisschoolkinderen. Royal Lemkes, één van de grootste plantenleveranciers, heeft honderden planten ter beschikking gesteld aan BNN-VARA om controversieel burgerlijk ongehoorzaam te zijn door ’s nachts in tuinen tegels eruit te halen en planten erin te zetten.

100 kilometer
Honey Highway heeft in de afgelopen drie jaar 100 kilometer (4 meter breed) bermen van wegen, spoortrajecten en dijken ingezaaid met meerjarige wilde bloemen afgestemd op de grondsoort en regio. Komende week zaaien we de N470 Delft naar Zoetermeer, de A2 Utrecht ter hoogte van ‘the wall’. Grote overheidsinstanties werken volop mee aan Honey Highway zoals: ProRail, Rijkswaterstaat en verschillende Provincies. “Zij ondersteunen ons initiatief altijd en nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Voor meer informatie:
www.honeyhighway.nl 

Publicatiedatum: