Terugblik bijeekomst TJW bij Opti-flor

"Waarom moeilijk doen als het samen kan"

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder”, zo was de stelling die centraal stond tijdens de vijfde editie van de Tuinbouw Jongeren Topsprekersavond. Ruim 120 tuinbouwjongeren kwamen maandag 23 september bijeen bij Opti-flor aan de Orberlaan om zich te laten inspireren over het thema "samenwerken". Je kunt namelijk geen krant openslaan of het nieuws niet aanzetten of het gaat over samenwerken.

Dagvoorzitter Rob Veenman opende de avond en vroeg de aanwezigen om te gaan staan, want zeggen we als sector dat we samenwerken of werken we ook écht samen? Al snel werd duidelijk dat het overgrote deel van de tuinbouw jongeren nadenkt over samenwerken óf al daadwerkelijk samenwerkt. Of het nu gaat om samenwerken met je vader, een telersvereniging of een andere partij; samen zijn we hard op weg om te groeien. Na het welkomstwoord van TJW voorzitter Arthur van der Meijs en het voorwoord van Marco Hendriks van Opti-flor was het de beurt aan Tim Jenniskens en Rogier Hofman.

Tim Jenniskens en Rogier Hofman – oud Olympiërs van de zomerspelen in 2012 - begonnen de avond met de vraag “Wat betekent samenwerken voor jullie?” Vanuit de zaal was er een duidelijke visie over wat samenwerken nu is. Samen een doel voor ogen hebben en daarnaartoe werken om verdere groei te realiseren.

“Om een samenwerking succesvol te maken is focus van groot belang. Alleen dan ben je in staat om het beste eruit te halen”, aldus Tim en Rogier. “Bovendien is samenwerken in een grote groep funest voor het behalen van het optimale groeipotentieel. Slechts één keer in mijn hockey carrière heb ik dit optimale punt – met mijn team – weten te behalen. En dat terwijl je je avonden in de kroeg, lekker eten en tijd met je familie opgeeft voor één keer dat moment. Maar als dit je lukt, dan is het een magisch moment, vertelde Rogier.”

Tim en Rogier hebben beide de finale gespeeld tijdens de Olympische Zomerspelen in 2012 waar ze zilver wonnen. “Voorafgaand aan de Spelen hadden we als team het doel om goud te halen. Pas achteraf weet je dat goud halen niet het ultieme doel moet zijn en dat je veel beter kunt kiezen voor bijvoorbeeld een doel als minimaal 5 keer scoren in een wedstrijd. Bovendien is vertrouwen het fundament van samenwerkingen, want als de ander niet vertrouwt, dan ga je het maximale ook niet behalen. Ken daarbij je mede-personen in je team, bedrijf of groep dan weet je hoe je op elkaar moet reageren. Op deze manier leer je elkaars sterktes en zwaktes kennen en kom je dichter bij je optimale groeipotentieel’’, aldus Tim en Rogier.

Na de presentatie van de twee Olympiërs, was het tijd voor de paneldiscussie met tuinbouwondernemers: Richard Hartensveld (Schenkeveld tomaten), Robin van Dijk (Dijk van Dijk) en Rene Hendriks (Opti-flor). Aan de hand van stellingen werden een aantal discussiepunten blootgelegd samen met de tuinbouw jongeren. Eerst mocht de zaal zijn mening geven over bepaalde onderwerpen, waarna de Rob Veenman de vragen stelde aan de panelleden. Al de ondernemers gaven aan dat je op sommige vlakken er niet aan ontkomt om samen te werken. ”Waarom moeilijk doen als het samen kan zeg ik altijd. Op deze manier kun je elkaars sterktes benutten”, zei Richard Hartensveld. Rene Hendriks voegde daaraan toe dat het wel erg belangrijk is dat er een gezamenlijk doel is om een goede samenwerking tot stand te brengen. Robin van Dijk gaf aan: “begin alsjeblieft niet aan samenwerken als het voor jou niet is weggelegd. Samenwerken moet in je zitten.” Deze opmerking benadrukte terecht dat samenwerken niet voor iedereen het ei van Columbus is. Elke situatie is anders en dat betekent dat samenwerken lang niet altijd noodzakelijk is om te blijven voortbestaan.

Tot slot was het dankwoord aan TJW-voorzitter Arthur van der Meijs. Afsluitend was het tijd voor de borrel om onder het genot van een hapje en een drankje alles na te bespreken. Wij willen Opti-flor bedanken voor hun gastvrijheid en de panelleden voor hun deelname. Zonder hen was deze vijfde editie van de Topsprekersavond geen succes!

bron: Tuinbouwjongeren Westland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.