enquête BioBoost

"Meer voorbeelden nodig van producten van tuinbouwreststromen"

Op zondag 25 augustus bedankte BioBoostpartner Inagro zijn proefveldhouders met een feestelijke barbecue en een rondleiding op de site in Beitem (BE). Een perfecte gelegenheid om hen kennis te laten maken met de circulaire economie. Tijdens het nuttigen van een glaasje yaconsap, vulden de land- en tuinbouwers hierover een enquête in. De resultaten lees je in dit artikel.

Rondgang op de proefvelden
Inagro voert momenteel ongeveer 400 proeven uit in meer dan zeventig teelten. Dat gebeurt op eigen velden, maar ook samen met zo’n 100 proefveldhouders. Dankzij deze samenwerking kan Inagro onderzoek doen in verschillende omstandigheden en krijgen ze meteen feedback uit de praktijk. Na een lunch konden de proefveldhouders kennismaken met de gevestigde waarden én de nieuwigheden in de proeftuin. De rondleiding startte in de insectenkweek en aquacultuur, meteen twee nieuwe teelten waarin Inagro veelbelovend onderzoek doet.

Daarna gingen de deelnemers naar de biogasinstallatie en de nieuwe proefveldbemester. Op de proefvelden ontdekten ze alles over de irrigatie in bloemkool, preiteelt op water en de proeven in maïs. Aan het fytoplatform gaven adviseurs toelichting bij duurzame gewasbescherming en aan de innovatieve tuin werd men geïnformeerd over een circulaire economie in de landbouw.

Grote interesse in de valorisatie van reststromen
Tijdens het nuttigen van een glaasje yaconsap, vulden de land- en tuinbouwers een enquête in over bio economie en het gebruik van reststromen.Opvallend is dat de meerderheid van de deelnemers al op de hoogte van de grote hoeveelheid voedselverspilling, waarvan al de helft aan het begin van de keten. Meer dan 65% weet dat. De belangstelling om daar iets aan te doen en groene restromen beter te benutten bleek groot. Maar liefst 95% van de proefveldhouders had als kweker interesse om de mogelijkheden voor het gebruik van groene reststromen te leren kennen.

Een kleine meerderheid is momenteel bereid om als consument de voorkeur te geven aan het kopen van biobased producten, gemaakt van groene reststromen. Dat betekent dat er nu al een grote markt is voor zulke producten. Een markt met nog meer mogelijkheden als nog meer mensen bewust worden van de voedselverspilling en wat daaraan gedaan kan worden.

Hulp nodig
Duidelijk werd ook dat dit niet vanzelf gaat. Slechts de helft van de deelnemers weet waar er meer info te vinden is over dit onderwerp. En bijna iedereen (>95%) vindt het belangrijk dat er meer voorbeelden ontwikkeld en gestimuleerd worden. In BioBoost willen we hier wat aan doen door de ontwikkeling van een virtueel web-based platform, waar informatie over nieuwe en innovatieve toepassingen van tuinbouwafval gevonden kan worden. Dit platform komt binnenkort online.

De  tuinbouwers zien een belangrijke rol voor de overheid:  85% vond het belangrijk dat de overheid de bio economie stimuleert.

Aan de BioBoost-stand tegenover de innovatieve tuin van Inagro, konden land- en tuinbouwers genieten van een glaasje yaconsap bij het invullen van de enquête over circulaire economie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.