27 - 30 september, Bilzenen

Bloemenzee van 10.000 petflesjes en 30.000 bloemen

10.000 petflesjes en 30.000 bloemen omgetoverd tot een oogverblindend samenspel van kleur en licht. Dat is de bijdrage die Nederlandse bloemendesigners leveren aan de 24e editie van de internationale bloemenshow Fleuramour. Tijdens dit evenement van vrijdag 27 tot en met maandag 30 september 2019 op landcommanderij Alden Biesen in de Belgische plaats Bilzenen, tonen 100 internationale bloemendesigners spraakmakende en innoverende bloemcreaties. Met de Nederlandse bijdrage beogen bloemkunstenaars Frank Timmerman en Peter Boeijkens meer te doen dan een mooi plaatje te creëren. Timmerman: “Met ons ontwerp vragen we op een positieve manier aandacht voor de schoonheid én kwetsbaarheid van onze wereld. We leven in een mooie wereld. Laten we die nóg mooier maken!”

Zorg voor de natuur
De link tussen duurzaamheid en bloementeelt is niet altijd zichtbaar, maar zou volgens het Nederlandse team wél vanzelfsprekend moeten zijn. Nederlandse bloemen worden steeds meer met bewustzijn voor mens en natuur geproduceerd. Door de nieuwste technieken wordt bij de teelt het milieu zo min mogelijk belast. Dat zorg voor de natuur en de teelt van bloemen hand in hand gaan, wordt tijdens Fleuramour benadrukt. Daarbij herinnert het event – en in het bijzonder het Nederlandse ontwerp – eraan dat bloemen tot de mooiste geschenken van de aarde behoren. Ze hebben een centrale functie in de kringloop en zijn onmisbaar voor bijen, vlinders en andere insecten. De kwetsbaarheid en schoonheid van bloemen wijst de bezoekers van Fleuramour op de gevoeligheid van de natuur en de zorg die deze behoeft.

Voor hun project gingen Timmerman en zijn team op zoek naar materialen die hergebruikt kunnen worden. Door petflessen te hergebruiken in de opstelling van het bloemenontwerp, is de creatie een levend voorbeeld van recycling. Zo laten zij zien hoe afval een nieuwe functie en betekenis kan krijgen als er creatief mee om wordt gegaan. De afgedankte flesjes worden als ‘zwevende’ vaasjes dragers van het nieuwe dat de natuur ons biedt: duizenden oogstrelende bloemen.

Verscheidenheid in bloemen
Niet alleen de flesjes vertellen een verhaal. Ook is er in het gebruik van bloemen bewust gekozen voor meer dan 80 verschillende typen zomerbloemen en anthuriums. De zomerbloemen zijn geteeld door leden van Summerflowers.nl – een collectief van ruim 70 Nederlandse bloemenkwekers – en de anthuriums zijn geteeld door leden van Anthuriuminfo.nl – een collectief van ruim 40 Nederlandse bloemen en -plantenkwekers. Dit om de verscheidenheid in de natuur aan te geven.

Duurzame teelt
Ook op teeltniveau wordt er veel rekening gehouden met het milieu. Jens Kool van Bouman Anthuriums: “We doen van alles om duurzaam te kweken. Zo gebruiken we het restproduct van oase om op te telen en vangen we CO2 op om dit vervolgens te hergebruiken voor de groei van de planten. Het blad dat wij van de planten afhalen, gooien we in de paden want daar komt ook weer CO2 vanaf. Daarnaast wordt al het water dat we gebruiken opgevangen voor hergebruik. Onze verpakking is gemaakt van gerecycled materiaal en onze bloemflesjes kunnen worden hergebruikt door bloemisten.”

Uniek kleurenspel
In het oude kerkgebouw van Alden Biesen worden de duizenden flesjes met zijden draad in een lijn van 1 meter breed en vanaf de grond tot 3,5 meter hoogte opgehangen. De bloemen krijgen dezelfde kleuren als de historische glas in lood ramen van de kerk. Door het licht dat hierdoor schijnt worden de bloemen en flesjes opgelicht. Zo ontstaat er een uniek kleurenspel waarin heden en verleden samenkomen. Timmerman: “Zo hopen we op oogverblindende wijze een positieve boodschap over te brengen: gebruik het verleden om een betere toekomst te creëren.”

Interactie met bezoekers
Om de bezoekers van Fleuramour optimaal te betrekken bij het project, wordt er niet alleen informatie gegeven over de groei en verzorging van de gebruikte bloemen. Ook wordt men uitgenodigd om ideeën voor een mooiere wereld met minder afval te delen op een adviesbord.

Bloemen worden uitgedeeld
Én om de daad bij het woord te voegen krijgen de gebruikte bloemen een tweede leven na het event. Op maandagmiddag 30 september – de laatste middag van de bloemenshow – kunnen deze gratis in de kerk worden opgehaald. Door de bloemen te schenken aan liefhebbers laten Summerflowers en Anthurium Info zien dat het thema hen aan het hart gaat en wat de lange sierwaarde is van zomerbloemen en anthuriums. De overgebleven flesjes worden bij een volgend project hergebruikt.

Arrangeurs en kwekers
Initiatiefnemers Frank Timmerman en Peter Boeijens hebben een lange trackrecord met unieke projecten en werken samen met Summerflowers en het promotieplatform van anthuriumkwekers Anthuriuminfo.com. Voor het project op Fleuramour zetten zo’n 25 personen zich 4 dagen kostenloos in. Timmerman: “We werken allemaal keihard en non-profit om een indrukwekkend ontwerp en een belangrijke boodschap neer te zetten. Kom het resultaat gerust bewonderen!” 

Fleuramour in Alden Biesen is een jaarlijkse bloemenshow waar internationale floral designers unieke projecten maken. Zoals gewoonlijk zal social media weer overspoeld worden met foto’s van dit unieke evenement en volop aandacht krijgen in de vakbladen. Ook wordt er veel aandacht aan gegeven in de landelijke Belgische pers. Kijk voor meer informatie op www.fleuramour.be.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.