Bijeenkomst samenwerking in de biologische sierteeltketen

Op 6 november organiseert Bionext een bijeenkomst met als doel om samen met alle ketenpartijen te onderzoeken hoe de sector zich het beste kan organiseren om de afzet van biologische sierteeltproducten te bevorderen.

Aanleiding
Het areaal aan biologische sierteelt in Nederland is nog heel beperkt, maar wel groeiende. Ook de vraag onder consumenten en gemeentes naar biologisch geteelde, bloemen, bollen en bomen neemt toe. De vraag wordt aangejaagd door de maatschappelijke discussie over de impact van het middelengebruik in de sierteelt en door de politieke ambitie voor een omslag naar kringlooplandbouw.

Het potentieel is dus groot. De afzet van biologische sierteeltproducten is echter erg versnipperd en vraag en aanbod zijn slecht op elkaar afgestemd. Dit leidt nu tot problemen bij biologische telers en handelaren die hun producten soms op de gangbare markt, tegen een lagere prijs, moeten afzetten. Mede vanwege onzekerheid in de afzet durven veel telers niet om te schakelen, terwijl ze hierin wel geïnteresseerd zijn.

Tegelijkertijd zijn er consumenten die graag biologische bloemen of planten willen aanschaffen maar ze niet kunnen vinden. Gemeentes die biologisch plantgoed bestellen doen dat vaak te laat en verwachten bovendien een net zo breed aanbod als bij gangbaar plantmateriaal. Dat is met het huidige beperkte aantal telers niet reëel.

Voor verdere groei van de biologische sierteelt is meer samenwerking in de keten en een betere afstemming van vraag en aanbod essentieel.

Doelstelling
Tijdens de bijeenkomst wil Bionext aan de hand van enkele succesvoorbeelden uit de praktijk verkennen wat de mogelijkheden zijn voor meer samenwerking in de keten ter bevordering van de groei van de biologische sierteeltsector.

Bekijk het voorlopige programma.

Aanmelden

Bron: Bionext


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven