Alle tuinders gaan verplicht meebetalen aan financiering gewasoverstijgend onderzoek

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft een zogenaamde verbindend verklaring afgegeven voor het onderzoeksprogramma Kennis in je Kas. Hierin staat dat alle glastuinders moeten gaan meebetalen aan de sectorbrede financiering van het gewasoverstijgende onderzoek in de innovatieprogramma’s Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid. De komende periode worden de facturen voor de verplichte bijdrage verstuurd. 

Vanaf 2019 zijn nieuwe financiële middelen nodig voor de innovatieprogramma’s Kas als Energiebron, Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid en Glastuinbouw Waterproof. De glastuinbouwsector moet die middelen voor een deel zelf bijeenbrengen.In het voorjaar van 2017 konden ondernemers hun mening geven over de voortgang en financiering van deze drie innovatieprogramma’s. De representatieve steekproef gaf een positieve uitslag. Als voorwaarde werd onder andere wel gesteld dat alle glastuinbouwbedrijven moeten meebetalen, vandaar de gekozen weg via verbindend verklaring door de ondernemersgroep KijK.

Ondernemersgroep Kennis in je Kas
In overleg met de afzetorganisaties is vervolgens aan de ondernemersgroep opdracht gegeven de uitkomsten en voorwaarden te vertalen in een nieuwe, breed gedragen aanpak. In de eerste helft van 2018 is een advies opgesteld over de hoogte van een bedrag per hectare van 350 euro, de inhoud van de programma’s, de toekomstige aansturing en de wijze van financiering. Voor de aansturing is geadviseerd om een Programmaraad in te stellen.

De nieuwe opzet
Om voor een sector als collectief innovaties te financieren, zodanig dat de hele sector meedoet, bestaat de mogelijkheid vanuit de overheid een brancheorganisatie op te richten vanuit de keten. De brancheorganisatie Groenten en Fruit en de brancheorganisatie Sierteelt hebben het advies van de Ondernemersgroep KijK overgenomen. De aanvraag voor verbindend verklaring is in december 2018 ingediend en de uitvoeringsorganisatie is ingericht door middel van een onafhankelijke Stichting Kennis in je Kas waarvan de Programmaraad KijK het bestuur is. De programmaraad gaat over de hoofdlijnen van het onderzoek, het financieel beheer en honorering van projecten. Kennis in je Kas is een stichting voor en door alle Nederlandse telers en wordt gefaciliteerd door Glastuinbouw Nederland.

Het besluit van de minister is gepubliceerd in de Staatscourant en hier te raadplegen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.