Beauvais fête le dahlia avec Verver Export

Waar men twee weken voor het event nog het hart vast hield of de bloei in het Parc Marcel Dassault wel optimaal zou zijn, kon Verver Export op 12 september opgelucht ademhalen. Het was een waar zomerparadijs met een hoofdrol voor de dahlia. En dat is precies wat we de ruim 300 professionals uit de groensector wilden laten zien.

Naast de beplantingen van bollen, knollen en planten in de verschillende kleurkamers, konden bezoekers ook genieten van machinale beplantingen van bijenminnende dahlias en lelies, al dan niet gecombineerd met zaden en éénjarigen. De demo met de plantmachine was absoluut een van de hoogtepunten van de dag, als ook de doop van de dahlia ‘Marcel Dassault’ door o.a. zijn kleinzoon Olivier Dassault.

Een bustour door de stad langs de verschillende aanplantingen, en presentaties van mede-exposanten en van Richard Kaszynski, Directeur du CAUE de l'Oise, maakten het dahlia feest tot een meer dan compleet evenement.

Kleurenkamers
De negen kleurenkamers vormden het ‘gekleurde hart’ van het park waar elke kamer z’n eigen kleur heeft. Dit concept bestaat uit een combinatie van zomerbollen, planten en objecten. In het bijzonder een breed scala aan planten, zoals grassen, eenjarigen en vaste planten. Dit is getransformeerd en een uitbundige, natuurlijk ogende compositie die de hele zomer lang veel kleur geeft. Een opeenvolging van "zomerse composities", elk met een eigen kleur, zonder dat het geheel verloren gaat.

De kleuren zijn door de Stad Beauvais bepaald en vormden een vloeiend geheel bij het doorlopen van de negens kamers via de beoogde route, van 1 tot en met 9. Naast Verver Export, was distributeur SOCODIP (Chambre Jaune) en onder andere een lokale school, een ESAP (werkplaats voor verstandelijk beperkten) en de CNVFF in de gekleurde kamers vertegenwoordigd. Verver Export sloot met Chambre Rouge (nummer 9) de rij.

Dahlia tableau
Acht meter breed en zes meter hoog was het gevaarte. Een afbeelding van het imposante koor van de gotische St. Pierre kathedraal van Beauvais. Duizenden dahlia’s zijn op het paneel geprikt door buurtschap Klein-Zundert, twee weken terug nog deelnemer aan het bloemencorso in Zundert.

Het dahliatableau is onderdeel van een festival: Beauvais fête le dahlia, dat op 14 en 15 september gehouden werd in het 11 hectare grote Parc Marcel Dassault. Hier was het Verver Export dahlia event voor de openbaar groen professionals een voorloper van.

Grootste kathedraal
Vraag is natuurlijk: hoe komt een buurtschap uit Klein-Zundert in Noord-Frankrijk, in het stadje dat eeuwen geleden de grootste kathedraal ter wereld leek te krijgen, maar dit godshuis nooit voltooid zag worden. Wat overigens niets af doet aan de schoonheid van het gebouw.

Voorzitter Niek Melisse geeft uitleg: “Tien jaar geleden was in Beauvais al een dergelijk festival gehouden. Een aantal partijen, waaronder de Nederlandse bloemenexporteur Verver Export uit Heerhugowaard, wilde een tweede editie houden. Via-via kwamen ze bij ons terecht. Ze wilden graag laten zien dat je veel meer kunt met dahlia’s dan veel mensen beseffen.”

Voorbereiding
De klus was goed te combineren met het ‘eigen’ corso, zegt Melisse. De voorbereiding startte al in het voorjaar, het ontwerp werd gekozen in overleg met de Franse organisatie. “Uiteindelijk zijn we via de bloemencommissie in Zundert aan de dahlia’s gekomen, die we met verschillende buurtschappen hebben geplukt. Vrijdag zijn ze vervoerd naar Frankrijk.”

Verver bedankt de  distributeurs SOCODIP en TERRADIS als ook de Stad Beauvais met in het bijzonder Dominique Durand, Directeur Parcs et Jardins en zijn team en Mme. le Marie Caroline Cayeux voor de fijne samenwerking.

Meer foto’s & een sfeerimpressie vindt u hier.

Voor meer informatie:
Verver Export
Hasselaarsweg 30
1704 DX Heerhugowaard
T: +31 72 505 14 81
F: +31 72 505 37 77
E: info@ververexport.fr
www.ververexport.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.